Διευκρινίσεις ζητά η Μόσχα από τον ΔΟΑΕ για την έκθεσή του για τη Ζαπορίζια

Διευκρινίσεις ζητά η Μόσχα από τον ΔΟΑΕ για την έκθεσή του για τη Ζαπορίζια
Τετάρτη, 07/09/2022 - 13:51

Τι αναφέρει η έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, μετά την επίσκεψη επιθεώρησης που πραγματοποίησε αποστολή του Οργανισμού στον πυρηνικό σταθμό.

«Υπάρχει ανάγκη να εξασφαλιστούν επιπρόσθετες διευκρινίσεις, διότι η έκθεση περιέχει μια σειρά σημείων που γεννούν ερωτήματα. Ζητήσαμε διευκρινίσεις από τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας», δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Στην έκθεση του ο ΔΟΑΕ κρίνει την σημερινή κατάσταση «μη βιώσιμη» και ζητά την άμεση παύση των βομβαρδισμών κοντά στον πυρηνικό σταθμό και να δημιουργηθεί αμέσως «ζώνη ασφαλείας» γύρω από αυτόν για να εμποδιστεί η πρόκληση πυρηνικού ατυχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο οποίος έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένως τις τελευταίες εβδομάδες, τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων από τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθεί να τον διαχειρίζεται το προσωπικό του που απαρτίζεται από Ουκρανούς.

Χθες ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ είχε κυρίως εκφράσει τη λύπη του που ο ΔΟΑΕ δεν ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου είναι αυτές που βομβαρδίζουν τον σταθμό της Ζαπορίζια.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα κατήγγειλε σήμερα ότι η Δύση, είναι προφανές πως ασκεί πιέσεις στον ΔΟΑΕ, δηλώνοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία συντονίζει τις επιθέσεις της στον σταθμό με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών.

Παράλληλα ο διευθυντής του ρωσικού πυρηνικού κολοσσού Rosatom Αλεξέι Λικάτσεφ δήλωσε και αυτός σήμερα ότι η Μόσχα θα κάνει «ό,τι καλύτερο μπορεί για να διασφαλίσει τη λειτουργία με πλήρη ασφάλεια του σταθμού όντας αποκλειστικά σε επαφή με τον ΔΟΑΕ».