Να συνεχίσουν να λειτουργούν τα πυρηνικά εργοστάσιά της Γερμανία, λέει η Τσεχία

Να συνεχίσουν να λειτουργούν τα πυρηνικά εργοστάσιά της Γερμανία, λέει η Τσεχία
Τρίτη, 30/08/2022 - 08:23

«Συμφωνήσαμε πως πρέπει να βρεθεί πανευρωπαϊκή λύση για να εξασφαλίσουμε χαμηλότερες τιμές ενέργειας», δήλωσε ο τσέχος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον γερμανό καγκελάριο.

Με τον Γερμανό καγκελάριο Σόλτς συναντήθηκε χθες στην Πράγα ο Πετρ Φιάλα, ο οποίος δήλωσε πως το Βερολίνο πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης του χρονικού διαστήματος που οι πυρηνικοί σταθμοί θα παραμείνουν σε λειτουργία, τουλάχιστον για μερικούς μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Τσεχία εξαρτάται από την πυρηνική ενέργεια και σχεδιάζει να αυξήσει τη δυναμικότητα των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της. Η συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της μάλιστα πρόκειται να ξεπεράσει το 50% το 2040 και για την επίτευξη του στόχου αυτού αναμένεται να αρχίσει η κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η Γερμανία από την άλλη πρόκειται μέχρι το τέλος του έτους να κλείσει οριστικά και τα τελευταία τρία πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια που είναι σήμερα σε λειτουργία, στο πλαίσιο της πολιτικής που συνοψίζεται με τον όρο Energiewende («ενεργειακή μετάβαση») και είχε καταρτιστεί επί των ημερών της η Άγγελα Μέρκελ.

Παρόλα αυτά το τελευταίο διάστημα δεν είναι λίγες οι φωνές των πολιτικών της Γερμανίας, που τάσσονται υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας τους, καθώς εκτιμούν ότι προσφέρουν εναλλακτική λύση καθώς η Μόσχα μειώνει δραστικά τις ροές φυσικού αερίου.