Φουλάρουν οι γερμανικές δεξαμενές αερίου γρηγορότερα από το αναμενόμενο

Φουλάρουν οι γερμανικές δεξαμενές αερίου γρηγορότερα από το αναμενόμενο
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τρίτη, 30/08/2022 - 07:53

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της Γερμανίας γεμίζουν γρηγορότερα από το προγραμματισμένο.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, αφήνοντας μια ακτίνα φωτός σε μια περίοδο που όλες οι επικρατέστερες εκτιμήσεις στηρίζονται στα δυσμενέστερα σενάρια για τον χειμώνα της ΕΕ και, ειδικώς, της Γερμανίας. Η δήλωση αυτή του Χάμπεκ ίσως να προϊδεάζει πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία μέχρι στιγμής απειλείται περισσότερο από την ένταση στις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, θα μπορούσε να αποφύγει τις πολύ έντονες ελλείψεις φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.

«Οι δεξαμενές γεμίζουν γρηγορότερα από ό,τι έχει καθοριστεί», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, προσθέτοντας ότι ο κυβερνητικός στόχος για την επίτευξη χωρητικότητας 85 τοις εκατό έως τον Οκτώβριο μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η Γερμανία βρίσκεται στη δεύτερη φάση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σταδίων που διαμορφώθηκε μετά τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τον κύριο προμηθευτή της.

Μόνο το 9,5% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Γερμανίας τον Αύγουστο προήλθε από τη Ρωσία, ανέφερε το Spiegel, επικαλούμενο στοιχεία της ένωσης βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας BDEW. Πέρυσι, το ρωσικό αέριο αντιπροσώπευε περίπου το 55 % της συνολικής κατανάλωσης της χώρας.

Η κυβέρνηση είχε στοχεύσει τα επίπεδα αποθήκευσης αερίου στο 75% έως την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά τα επίπεδα αποθήκευσης είναι ήδη στο 82,2%, σύμφωνα με στοιχεία της βιομηχανίας από τον όμιλο ευρωπαϊκών φορέων GIE την Κυριακή.

«Οι εταιρείες θα μπορούν στη συνέχεια να αποσύρουν φυσικό αέριο από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπως έχει προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να προμηθεύουν επίσης τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ.

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αναμένεται επίσης να ρεύσει στη Γερμανία μέσω Γαλλίας, αφού οι δύο χώρες έλυσαν οργανωτικά και τεχνικά ζητήματα για τη διευκόλυνση των προμηθειών, ανέφερε το Spiegel, επικαλούμενο έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας.