Συμφωνία Καναδά - Γερμανίας για πράσινο υδρογόνο

Συμφωνία Καναδά - Γερμανίας για πράσινο υδρογόνο
Τετάρτη, 24/08/2022 - 08:25

Σύμφωνο συνεργασίας υπεγράφη χθες, δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στον Καναδά, μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, για την παραγωγή και τη μεταφορά ανανεώσιμου υδρογόνου.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ο Καναδός υπουργός Ενέργειας Τζόναθαν Γουίλκινσον στα πλαίσια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Στέφενσβιλ της Νέας Γης, παρουσία του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Στην ομιλία του ο Τριντό έκανε λόγο για «ιστορικό βήμα προς το κοινό μας μέλλον», τονίζοντας: «Ο στόχος μας είναι σαφής: Να εργαστούμε για τις πρώτες εξαγωγές καναδικού υδρογόνου στη Γερμανία μέχρι το 2025», είπε ο καναδός πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Τα οφέλη είναι επίσης ξεκάθαρα: δημιουργία θέσεων εργασίας για τη μεσαία τάξη και τοπική ανάπτυξη, παρέχοντας παράλληλα καθαρή ενέργεια που θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Ο Γερμανός καγκελάριος από την πλευρά του, δήλωσε ότι η συμφωνία θα αναβαθμίσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε πιο «στρατηγικό επίπεδο» και τη χαρακτήρισε ως «ένα σημαντικό βήμα όχι μόνο για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, αλλά και για έναν βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό στο μέλλον».

Η Νέα Γη στον Καναδά θεωρείται τοποθεσία που ευνοεί την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου, καθώς επικρατούν συχνά θυελλώδεις άνεμοι και είναι αραιοκατοικημένη.

Παράλληλα, οι γερμανικές εταιρείες ενέργειας Eon και Uniper ανακοίνωσαν χθες ότι υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης με την καναδική Everwind στο περιθώριο των γερμανο-καναδικών συνομιλιών με στόχο την εισαγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου από τον Καναδά, σε μεγάλη κλίμακα, από το 2025.

Επιπλέον, οι εταιρείες επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας για την αγορά ετησίως έως και 500.000 τόνων αμμωνίας - της χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται στη μεταφορά υδρογόνου, ενώ μια μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας πρόκειται να κατασκευαστεί στο χωριό Πόιντ Τάπερ, στην καναδική επαρχία της Νέας Σκωτίας. «Βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και η εμπορική λειτουργία της αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2025», σύμφωνα με την Eon.