Επιταχύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Επιταχύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη
Παρασκευή, 29/07/2022 - 14:56

Παρά τις προβλέψεις για επιβράδυνση, το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σημειώθηκε επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, όπως αναφέρεται στα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε 0,7% σε τριμηνιαία βάση έναντι 0,5% στο πρώτο τρίμηνο και 4% σε ετήσια βάση έναντι 5,4%, αντίστοιχα, χάρη κυρίως στην πολύ ισχυρότερη από το αναμενόμενο επίδοση της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Παρά το ότι τα στοιχεία της Eurostat ενδέχεται να αναθεωρηθούν, παρατηρείται ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει ανθεκτικότητα εν μέσω ενός πληθωρισμού - ρεκόρ, ενός ιδιαίτερα υψηλού ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες και φυσικά της αβεβαιότητας που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οικονομολόγοι που είχαν ερωτηθεί από το Reuters ανέμεναν μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% σε τριμηνιαία και κατά 3,4% σε ετήσια βάση μετά από αυξήσεις 0,5% και 5,4%, αντίστοιχα, στο πρώτο τρίμηνο.

Παρά την ελαφρά ασθενέστερη από το αναμενόμενο επίδοση της Γερμανίας, όπου η ανάπτυξη ήταν μηδενική σε τριμηνιαία βάση και 1,5% σε ετήσια, η Γαλλία ξεπέρασε τις προσδοκίες με τριμηνιαία ανάπτυξη 0,5%, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία είχαν ανάπτυξη 1% και 1,1%, αντίστοιχα.