Γερμανία: Προς κρατικοποίηση το 30% της εταιρείας αερίου Uniper

Γερμανία: Προς κρατικοποίηση το 30% της εταιρείας αερίου Uniper
Unsplash
Τετάρτη, 20/07/2022 - 17:28

Στον έλεγχο του κράτους αναμένεται να περάσει το 30% της γερμανικής εταιρείας αερίου Uniper σύμφωνα με την Handelsblatt.

Το κράτος σχεδιάζει επίσης «περαιτέρω υβριδικά μέσα μετοχικού κεφαλαίου», σύμφωνα με έγγραφο που εστάλη από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή Κλίματος και Ενέργειας, το οποίο είδε η εφημερίδα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τα τρέχοντα δάνεια προς την Uniper από την κρατική Τράπεζα Ανάπτυξης KfW από 2 δισ. ευρώ σε 8 δισ. ευρώ «προκειμένου να παρέχει βραχυπρόθεσμη ρευστότητα για αγορές φυσικού αερίου και να εξασφαλίσει περιθώριο κέρδους».

Οι λεπτομέρειες για την οικονομική διάσωση της ενεργειακής εταιρείας Uniper θα συζητηθούν σε μία συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς την Παρασκευή, όπως προσθέτει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές που έχουν λάβει γνώση για τις διαπραγματεύσεις.

Η Uniper βρίσκεται σε συζητήσεις με την γερμανική κυβέρνηση εδώ και εβδομάδες, αναζητώντας μηχανισμούς διάσωσης που θα μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας. Οι συζητήσεις αφορούν μια σειρά μέτρων, όπως κρατικά δάνεια, απόκτησης μεριδίου της εταιρείας από το γερμανικό δημόσιο και μεταφορά των αυξημένων τιμών προς τους καταναλωτές, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που περνά η Uniper λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι το πακέτο διάσωσης για τη Uniper πρέπει να συμφωνηθεί μέχρι την 25η Ιουλίου, όταν η γερμανική εταιρεία θα βρεθεί αντιμέτωπη με πιο σοβαρά προβλήματα για τη χρηματοδότησή της, ως συνέπεια της μειωμένης παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, όπως δήλωσαν χθες στο Reuters δύο πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.