Γιατί η Κίνα μειώνει δραματικά τις εξαγωγές καυσίμων

Γιατί η Κίνα μειώνει δραματικά τις εξαγωγές καυσίμων
Τρίτη, 19/07/2022 - 06:28

Κίνηση συμπαράστασης στη Ρωσία και εναντίωσης στις δυτικές κυρώσεις ή θέμα ενεργειακής ασφάλειας της Κίνας το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Οι εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ της Κίνας κατέρρευσαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, καθώς οι κινεζικές αρχές συνέχισαν να εργάζονται για τη μείωση των υπερπόντιων πωλήσεων καυσίμων και διέθεσαν χαμηλότερες ποσοστώσεις εξαγωγών στα διυλιστήρια.

Κίνηση συμπαράστασης στη Ρωσία και εναντίωσης στις δυτικές κυρώσεις ή θέμα ενεργειακής ασφάλειας της Κίνας το αποτέλεσμα είναι το ίδιο καθώς οι εξαγωγές βενζίνης κατέρρευσαν κατά 42% ετησίως το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων που επικαλείται το Reuters. Οι εξαγωγές ντίζελ κατέρρευσαν κατά ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό - μειώθηκαν κατά 84% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Αυτόν τον μήνα, οι εξαγωγές καυσίμων της Κίνας αναμένεται να ανακάμψουν αφού η κυβέρνηση διέθεσε πρόσφατα μια νέα παρτίδα εξαγωγικών ποσοστώσεων στα διυλιστήρια, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία JLC που επικαλείται το Bloomberg.

Η τελευταία παρτίδα εξαγωγικών ποσοστώσεων έχει εκδοθεί, αλλά σε συνδυασμό με άλλες ποσοστώσεις μέχρι στιγμής φέτος, οι συνολικές εξαγωγικές ποσοστώσεις από την Κίνα είναι πολύ χαμηλότερες από τις περσινές.

Στις αρχές αυτού του μήνα, η Κίνα εξέδωσε την τελευταία παρτίδα ποσοστώσεων εξαγωγής καυσίμων για τα διυλιστήρια, και οι συνολικές ποσοστώσεις μέχρι στιγμής φέτος είναι 39% χαμηλότερες από τις συλλογικές ποσοστώσεις αυτή τη στιγμή πέρυσι -ένα σημάδι ότι οι κινεζικές εξαγωγές καυσίμων είναι απίθανο να διευκολύνουν τη στενότητα της αγοράς καυσίμων παγκοσμίως.

Οι κινεζικές αρχές ενέκριναν την τελευταία παρτίδα για συνολικά 5 εκατομμύρια τόνους, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο πηγές. Αυτό θα ήταν αρκετό για τα διυλιστήρια που έχουν λάβει ποσοστώσεις για να κερδίσουν χρήματα με τις πωλήσεις στην αγορά εξαγωγών, αλλά όχι αρκετό για να απαλύνει την παγκόσμια στενότητα στην προσφορά καυσίμων.

Η Κίνα ξεκίνησε φέτος μειώνοντας σημαντικά τα δικαιώματα για εξαγωγές καυσίμων στην πρώτη παρτίδα εξαγωγικών ποσοστώσεων για το 2022, σηματοδοτώντας την πρόθεσή της να περιορίσει τις πωλήσεις καυσίμων στο εξωτερικό και να περιορίσει την υπερβολική παραγωγή διυλιστηρίων.

Οι εξαγωγές φέρεται να περιορίστηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι κινεζικές αρχές φέρονται να ζήτησαν από τα κρατικά διυλιστήρια της χώρας να εξετάσουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν τις εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης τον Απρίλιο, λόγω των αυξημένων ανησυχιών για την προσφορά πετρελαίου.

Οι κινεζικές εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης μέχρι στιγμής φέτος ήταν πολύ χαμηλότερες από τις περσινές, ενώ τα λουκέτα που σχετίζονται με το COVID έπληξαν τη ζήτηση την άνοιξη, διογκώνοντας τα εγχώρια κινεζικά αποθέματα.