Έλλειψη μπουκαλιών μπύρας στη Γερμανία λόγω ενεργειακού κόστους

Έλλειψη μπουκαλιών μπύρας στη Γερμανία λόγω ενεργειακού κόστους
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τετάρτη, 15/06/2022 - 06:47

Μπροστά στην πιθανότητα κατάρρευσης της αγοράς μπουκαλιών μπύρας τους επόμενους μήνες βρίσκεται η Γερμανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Ο βασικός λόγος είναι η απότομη άνοδος των τιμών στην αγορά ενέργειας που έχει πλήξει την παραγωγή και έχει παρασύρει στα ύψη την προωθητική αλυσίδα.

Οι ζυθοποιοί ανησυχούν για τις ελλείψεις φιαλών. «Βλέπουμε συμφόρηση το αργότερο το καλοκαίρι», δήλωσε ο Χόλγκερ Άικελ, γενικός διευθυντής της Ένωσης Γερμανών Ζυθοποιών, στην εφημερίδα «Bild». Η κατάσταση είναι εξαιρετικά τεταμένη και δεν είναι τυχαίο πως οι ανησυχίες πλέον εκφράζονται δημόσια και από τα πιο επίσημα χείλη.

Για να διευκολυνθεί η κατάσταση, οι καταναλωτές θα πρέπει να υιοθετήσουν την συνήθεια της επιστροφής των ανακυκλώσιμων μπουκαλιών ενέργειας το συντομότερο δυνατόν. Η ανακύκλωση αυτή τη στιγμή εμφανίζεται ως ο μόνος τρόπος άμεσης εκτόνωσης της κατάστασης.

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους που είναι ο κύριος λόγος του προβληματος, ωθεί στην αύξηση του κόστους παραγωγής των φιαλών. Συγκεκριμένα ο Γερμανικός Σύνδεσμος Βιομηχανίας Γυαλιού προειδοποίησε επίσης ότι η κρίση των τιμών της ενέργειας φέρνει στη βιομηχανία μεγάλες προκλήσεις. Η εκπρόσωπος του Γερμανικού συνδέσμου δήλωσε ότι το κόστος ενέργειας είναι τώρα 500 τοις εκατό υψηλότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Η παραγωγή γυάλινων φιαλών είναι πολύ ενεργοβόρα. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η ενέργεια αντιπροσωπεύει έως και το 20 τοις εκατό του λειτουργικού κόστους στη βιομηχανία γυαλιού. Η ποικιλομορφία της συσκευασίας της γερμανικής μπύρας απειλείται, καθώς πολλές βιομηχανίες παράγουν διαφορετικά μπουκάλια μπύρας με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολος ο περιορισμός του κόστους και, έτσι, να υπάρχουν σκέψεις κατάργησης ή αναστολής παραγωγής για κάποιο διάστημα, για ορισμένα μπουκάλια.

Επιπλέον, δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός πως η έλλειψη οδηγών φορτηγών στον κλάδο της εφοδιαστικής που καθιστά πλέον πιο δύσκολη τη διατήρηση των αλυσίδων εφοδιασμού, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της ένωσης ζυθοποιίας Βερολίνου-Βρανδεμβούργου, Stefan Eichele. "Όσοι δεν έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια προς το παρόν πρέπει να πληρώσουν 80 τοις εκατό περισσότερο για νέες γυάλινες φιάλες από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Ορισμένες ζυθοποιίες κινδυνεύουν να μείνουν σε αδράνεια και μπορεί σύντομα να μείνουν χωρίς μπουκάλια". Ο Stefan Fritsche, βλέπει την ποικιλομορφία στη γερμανική αγορά μπύρας να απειλείται και για έναν ακόμη λόγο: η έλλειψη φιαλών έπληξε ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες ζυθοποιίες.