Ρουμανία: Περίπου 50.000 τόνους βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς θα παράγει το εργοστάσιο της Clariant

Ρουμανία: Περίπου 50.000 τόνους βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς θα παράγει το εργοστάσιο της Clariant
Πέμπτη, 16/06/2022 - 06:34

Περίπου 50.000 τόνους βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς θα παράγει το εργοστάσιο της Clariant στη Ρουμανία. Παρήχθη η πρώτη ποσότητα εμπορικής κυτταρινικής αιθανόλης.

Παρήχθη η πρώτη ποσότητα εμπορικής κυτταρινικής αιθανόλης/Cellulosic ethanol, στο εργοστάσιό της Clariant (σ.σ. όμιλος χημικών εταιρειών, ελβετικών συμφερόντων, με παρουσία πλην της Ρουμανίας και σε ακόμη 52 χώρες παγκόσμια), στην περιοχή Podari (σ.σ. κοντά στην πόλη της Κραϊόβα).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, τους τελευταίους περίπου έξι μήνες, το εργοστάσιο στο Podari , είχε ανακατασκευασθεί σύμφωνα με την τεχνολογία Sunliquid, η οποία και οδήγησε στην επιτυχή έναρξη της παραγωγής, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα του εδώ τύπου, το κόστος ανακατασκευής υπερέβη τα 140 εκ.ευρώ, με τα 40 εκ. ευρώ να είναι η συνεισφορά από πλευράς ΕΕ.

Το εργοστάσιο υπολογίζεται ότι θα παράγει περίπου 50.000 τόνους βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς (σ.σ. η κυτταρινική αιθανόλη, είναι βιοκαύσιμο δεύτερης γενιάς που παράγεται με τη μετατροπή της ακατάλληλης για ανθρώπινη κατανάλωση βλάστησης π.χ. ξύλο, γρασίδι ή μη βρώσιμα μέρη φυτών, σε αιθυλική αλκοόλη/ethanol, αφήνοντας σαφώς μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από τα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς τα οποία χρησιμοποιούν βρώσιμες πρώτες ύλες όπως π.χ. καλαμπόκι ) από 250.000 τόνους γεωργικών απορριμμάτων τοπικής προέλευσης. Η προκύπτουσα κυτταρινική αιθανόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάμειξη σε συμβατικά καύσιμα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χημικές ουσίες βιολογικής βάσης καθώς και σε αεροπορικά καύσιμα.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της εταιρείας, το εργοστάσιο είναι χτισμένο σε έκταση 10 στρεμμάτων και απασχολεί περίπου 100 εργαζόμενους, έχουν υπογραφεί συμφωνίες με περισσότερους από 300 ντόπιους αγρότες για την εξασφάλιση της προμήθειας των απαραίτητων πρώτων υλών, ενώ ολόκληρη η ποσότητα παραγωγής, θα κατευθύνεται στην Shell, βάσει πολυετούς σύμβασης.

Σημειώνεται ότι το έργο, χρηματοδοτείται από το Έβδομο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και Επίδειξη/Cellulosic ethanol made from agricultural residues, μέσω της Συμφωνίας Χρηματοδότησης αρ. 322386 /FP7 SUNLIQUID, και από την κοινή πρωτοβουλία Bio-Based Industries στο πλαίσιο του Horizon 2020/Συμφωνίας Επιχορήγησης αρ. 709606 (BBI LIGNOFLAG).