Πως κινούνται οι τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Πως κινούνται οι τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου στην Ελλάδα
Πέμπτη, 07/12/2023 - 06:11

Κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα.

Τον προηγούμενο μήνα η τιμή φυσικού αερίου στους λογαριασμούς στην Ελλάδα σημείωσε άνοδο 14% που οφείλεται κυρίως στην ανοδική τάση των ευρωπαϊκών κόμβων φυσικού αερίου τον Οκτώβριο. Όπως αναφέρει η Household Energy Price Index for Europe τα περισσότερα τιμολόγια φυσικού αερίου στην Ελλάδα αναπροσαρμόζονται στην τιμή αναφοράς TTF του περασμένου μήνα, η οποία σημείωσε αύξηση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι τιμές για τα οικιακά τιμολόγια συνεχίζουν να κυμαίνονται κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πριν από 2 χρόνια, ωστόσο παραμένουν υψηλότερες σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα. Να σημειωθεί ακόμα πως η τιμή του φυσικού αερίου στη χώρα μας είναι στα 8,53 λεπτά ανα κιλοβατώρα κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης των 27 που είναι 11,03.

Άλμα καταγράφηκε όμως και στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας τον Νοέμβριο και συγκεκριμένα κατά 3% στην Αθήνα, που οφείλεται κατά τη HEPI στην αύξηση των φόρων που επιβαρύνουν την ενέργεια. Η μεγαλύτερη αύξηση της τιμής του τελικού χρήστη ηλεκτρικής ενέργειας παρατηρήθηκε στο Όσλο. Στη χώρα παρατηρήθηκε μεγάλη διακύμανση των τιμών. η αύξηση της ζήτησης λόγω του κρύου οδήγησε σε πτώση των τιμών.

Επιπλέον, η HEPI εξηγεί πως τον Ιανουάριο του 2020, ένας καταναλωτής στο Άμστερνταμ πλήρωνε μηδενικό ενεργειακό φόρο λόγω του αυξημένου ποσού της έκπτωσης φόρου. Τέλος, στη Βουδαπέστη το κόστος ενέργειας αντιπροσωπεύει επί του παρόντος μόλις το 14% της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας του τελικού χρήστη, η οποία είναι η χαμηλότερη μεταξύ όλων των πόλεων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 07/12/2023 - 10:34