Μείωσαν τους ενεργειακούς φόρους τα κράτη του ΟΟΣΑ εν μέσω κρίσης – Στις εξαιρέσεις η Ελλάδα

Μείωσαν τους ενεργειακούς φόρους τα κράτη του ΟΟΣΑ εν μέσω κρίσης – Στις εξαιρέσεις η Ελλάδα
Πέμπτη, 07/12/2023 - 06:28

Κόντρα στη διεθνή τάση για μείωση των φόρων στην ενέργεια κινήθηκε η Ελλάδα μέσα στην ενεργειακή κρίση σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι υψηλές ενεργειακές τιμές που πυροδοτήθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ώθησαν τις κυβερνήσεις στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ να μειώσουν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης το 2022, οδηγώντας σε χαμηλότερα επίπεδα φορολόγησης. Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυσε για την Ελλάδα. Τα στατιστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ για τα δημόσια έσοδα δείχνουν ότι ο μέσος λόγος φόρου προς ΑΕΠ στον ΟΟΣΑ μειώθηκε κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες βάσης το 2022, στο 34%.

Τα έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης μειώθηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2022 στις 34 από τις 36 χώρες του ΟΟΣΑ για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα προκαταρκτικά στοιχεία.

Σε ορισμένες χώρες, ιδίως στην Ευρώπη, αυτές οι μειώσεις φορολογικών εσόδων σχετίζονταν με μειώσεις στους ενεργειακούς φόρους καθώς και με τη χαμηλότερη ζήτηση για ενεργειακά προϊόντα.

Τα έσοδα από τον ΦΠΑ μειώθηκαν επίσης ως μερίδιο του ΑΕΠ σε 19 χώρες, εν μέρει λόγω των πολιτικών που ελήφθησαν για να προστατεύσουν τους καταναλωτές έναντι των υψηλών τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Στην Ελλάδα οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν και δεν μειώθηκαν. Η μείωση των εσόδων από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης το 2022 αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις αυξήσεις των εσόδων από το φόρο εισοδήματος στις επιχειρήσεις. Αυτοί οι φόροι αυξήθηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ σε περισσότερα από τα τρία τέταρτα των χωρών του ΟΟΣΑ εν μέσω υψηλότερων εταιρικών κερδών, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και αγροτικούς τομείς. Τα συνολικά φορολογικά έσοδα μειώθηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ σε 21 από τις 36 χώρες του ΟΟΣΑ το 2022, αυξήθηκαν σε 14 χώρες και παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο σε μία. Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε στη Δανία (-5,5 π.μ., σε 41,9%) ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Κορέα (2,2 π.μ., σε 32,0%) και τη Νορβηγία (1,8 π.μ., σε 44,3%).