Πόσα θα εισπράξουν Paneuropean Oil και ΤΑΙΠΕΔ από τη διάθεση μετοχών της Helleniq Energy

Πόσα θα εισπράξουν Paneuropean Oil και ΤΑΙΠΕΔ από τη διάθεση μετοχών της Helleniq Energy
Δευτέρα, 20/11/2023 - 06:14

Στην πώληση έως 12% των μετοχών της Helleniq Energy προσανατολίζονται οι δύο μέτοχοι, Paneuropean Oil και ΤΑΙΠΕΔ.

Μάλιστα, το πακέτο των προς διάθεση μετοχών αναμένεται να σχηματιστεί σύμφωνα με την αναλογία συμμετοχής των δύο μετόχων στην εταιρεία. Έτσι, το 60% των προς διάθεση μετοχών θα αφορά μετοχές κυριότητας της Paneuropean και το 40% μετοχές του ΤΑΙΠΕΔ.

Η περαιτέρω μετοχοποίηση της Helleniq Energy είναι στο επίκεντρο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του μήνα ή το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να διατεθεί πακέτο μετοχών της Helleniq Energy στο Χρηματιστήριο Αθηνών με σκοπό να αυξηθεί το ποσοστό του free float της εισηγμένης.

Υπενθυμίζεται ότι η Paneuropean Oil (όμιλος Λάτση) κατέχει το 47,12% και το ΤΑΙΠΕΔ έχει στη διάθεσή του το 35,48% των μετοχών. Οι μετοχές σε διασπορά αντιστοιχούν στο περίπου 8%. Και οι δύο πλευρές έχουν αποφασίσει να το αυξήσουν προσκαλώντας μέσω του ΧΑ την είσοδο κυρίως θεσμικών επενδυτών.

Η πορεία του εγχειρήματος θα κρίνει και τη συνέχεια των κινήσεων των δύο μετόχων για την περαιτέρω είσοδο μετοχών στο ΧΑ. Οι πληροφορίες θέλουν από το νέο έτος να διατίθεται και άλλο ένα ποσοστό της τάξης του 8%, εφόσον πάει καλά η πρώτη απόπειρα.

Η αύξηση του ποσοστού διάθεσης μετοχών αναμένεται να αποτυπώσει καλύτερα στο ταμπλό τις αξίες της εισηγμένης και να δώσει επίσης και αξιόλογη ρευστότητα στην εταιρεία για το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Εφόσον συμφωνηθεί η διάθεση του 12% μέσω βιβλίου προσφοράς μετοχών (book building), τότε θα διατεθούν 36,7 εκατ. μετοχές της Helleniq Energy, τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας 289 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως η Paneuropean Oil θα εισπράξει 173 εκατ. ευρώ και το ΤΑΙΠΕΔ 116 εκατ. ευρώ.