Λογαριασμοί ρεύματος: Τι επιφυλάσσει το πολύχρωμο κουαρτέτο τιμολογίων για τους καταναλωτές

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι επιφυλάσσει το πολύχρωμο κουαρτέτο τιμολογίων για τους καταναλωτές
Δευτέρα, 20/11/2023 - 06:11

Λογαριασμοί ρεύματος σε αποχρώσεις πράσινες, μπλε, κίτρινες και πορτοκαλί θα αντικαταστήσουν από την 1η Ιανουαρίου τα τιμολόγια ρεύματος με ρήτρα αναπροσαρμογής.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν πως τα νέα πολύχρωμα τιμολόγια έχουν πολλά «ψιλά» γράμματα και πως για να διακριβώσουν τί τους συμφέρει θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε πολλά στάδια.

Ειδικότερα, μέχρι την 1η Δεκεμβρίου οι καταναλωτές θα λάβουν επιστολή από τον προμηθευτή τους που θα τους ενημερώνει ότι μεταπίπτουν στο πράσινο τιμολόγιο, εκτός εάν επιλέξουν κάποιο άλλο που θα τους προτείνει. Εάν δεν επιλέξουν ρητά κάποιο άλλο τιμολόγιο θα μεταπέσουν στο «ειδικό τιμολόγιο» αυτόματα, στο οποίο μπορούν να παραμείνουν μέχρι και έναν χρόνο εφόσον δεν διαλέξουν κάποιο άλλο τιμολόγιο.

Ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα οποτεδήποτε το επιθυμεί να επιλέξει άλλο τιμολόγιο, υπογράφοντας νέα σύμβαση με τον προμηθευτή του. Η αλλαγή παρόχου ή τιμολογίου γίνεται όποια στιγμή το αποφασίσει ο καταναλωτής, χωρίς να επιβαρύνεται με «πέναλτι», με εξαίρεση καταναλωτές που έχουν υπογράψει συμβάσεις σταθερού τιμολογίου. Οποιαδήποτε ένταξή σε κάποιο νέο τιμολόγιο προϋποθέτει τη σαφή συναίνεσή του καταναλωτή. Σε περίπτωση αλλαγής όρων σύμβασης που έχει υπογράψει ο καταναλωτής, ο προμηθευτής θα πρέπει να τους ενημερώνει με επιστολή 60 ημέρες νωρίτερα.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα κυμαινόμενα τιμολόγια θα έχουν πάνω μια σήμανση χρώματος μπλε. Αντίστοιχα, τα σταθερά τιμολόγια θα έχουν κίτρινη σήμανση και τα δυναμικά τιμολόγια, που απευθύνονται σε όσους διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή, πορτοκαλί σήμανση.
Στους λογαριασμούς ρεύματος που θα παραλαμβάνει ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέξει εάν αναγράφεται πάνω link που τον παραπέμπει στον ιστότοπο του εργαλείου σύγκρισης τιμών της ΡΑΑΕΥ, μέσω του οποίου μπορεί να επαληθεύει την τιμή του ειδικού τιμολογίου κάθε μήνα και να συγκρίνει με το σύνολο των προσφερόμενων τιμολογίων.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά τις εκπτώσεις συνέπειας. Το ποσό που προκύπτει από την έκπτωση δεν παραμένει σταθερό ανά μήνα, αλλά αντιθέτως μεταβάλλεται και συνήθως μειώνεται μετά το πέρας των δύο πρώτων μηνών παραμονής στο προϊόν. Την προσοχή τους θα πρέπει να εστιάσουν οι καταναλωτές και στη μη σωρευτική απόδοση ενός ποσού έκπτωσης συνέπειας κατά τη διάρκεια της σύμβασης αναλογικά των ημερών κατανάλωσης, πρακτική που ακολουθείται από κάποιους προμηθευτές.