Λογαριασμοί ρεύματος: Αυξήσεις έως και 30% το Νοέμβριο

Λογαριασμοί ρεύματος: Αυξήσεις έως και 30% το Νοέμβριο
Παρασκευή, 20/10/2023 - 10:04

Σχεδόν το σύνολο των παρόχων προεξοφλεί αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, με κάποιους μάλιστα να εκτιμούν ότι θα προσεγγίσουν ακόμη και το 30%.

Υψηλή θα είναι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τον Νοέμβριο, καθώς τα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν σήμερα οι πάροχοι θα ενσωματώνουν τόσο την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει στις διεθνείς αγορές η εμπόλεμη κατάσταση στο Ισραήλ όσο και το «χαράτσι» των 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα που επέβαλε η Βουλγαρία στο ρωσικό φυσικό αέριο που διακινείται μέσω των εδαφών της.

Σχεδόν το σύνολο των παρόχων προεξοφλεί αυξήσεις, με κάποιους μάλιστα να εκτιμούν ότι θα προσεγγίσουν ακόμη και το 30%.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας διαπραγματεύονται το τελευταίο δεκαήμερο στα 135-140 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν τον προηγούμενο μήνα ήταν γύρω στα 113 ευρώ.

Ένας παράγοντας που θα κρίνει τις τιμές για τους παρόχους είναι το «απόθεμα» των υπερεσόδων, όπως αποκαλείται χαρακτηριστικά από την αγορά, την πολιτική των χαμηλών τιμών που μπορεί να ακολουθήσουν κάποιες εταιρείες για να αντισταθμίσουν υπερέσοδα της προηγούμενης περιόδου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι όποιες αυξήσεις στα τιμολόγια του Νοεμβρίου θα έχουν μικρή επιβάρυνση για τους καταναλωτές, αφού παραμένουν σε ισχύ μέχρι και το τέλος του έτους οι οριζόντιες επιδοτήσεις.

Σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις στο τέλος του έτους καταργούνται οι οριζόντιες και ότι την άλλη εβδομάδα θα ανακοινωθούν στοχευμένες επιδοτήσεις για τους πολυτέκνους και διεύρυνση της κατηγορίας των ευάλωτων καταναλωτών, για να συμπεριλάβει και καταναλωτές που κάνουν χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση βάσει του εισοδηματικού μοντέλου που χρησιμοποιείται και για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης.