Λογαριασμοί ρεύματος: Ανησυχία για χρεώσεις φωτιά στα τιμολόγια τον Νοέμβριο

Λογαριασμοί ρεύματος: Ανησυχία για χρεώσεις φωτιά στα τιμολόγια τον Νοέμβριο
Τρίτη, 17/10/2023 - 06:13

Εκρηκτική αύξηση σημειώνει η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύοντας την ανησυχία ότι οι τιμές που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι σε τρεις ημέρες για τα τιμολόγια Νοεμβρίου θα είναι αυξημένα.

Στα 168,43 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε για σήμερα (17/10) η μέση χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας καταγράφοντας άνοδο κατά 31,84% σε σχέση με την τιμή της Δευτέρας (16/10) η οποία επίσης ήταν αυξημένη κατά 36,65%. Και τούτο παρά το γεγονός ότι χθες η τιμή του φυσικού αερίου TTF μειώθηκε κατά σχεδόν 10% (9,961%) στα 48,65 ευρώ/MWh. Εκτιμάται ότι η άνοδος της τιμής οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι είναι αυξημένη η χρήση του φυσικού αερίου και φθάνει το 43,45% του μίγματος, ενώ η συμμετοχή των ΑΠΕ είναι μειωμένη στο 21,37% λόγω της πρόβλεψης για άπνοια και συννεφιά. Παράλληλα είναι μειωμένες οι εισαγωγές ρεύματος, στο 9,67% του μίγματος, καθώς έχει σημειωθεί βλάβη στο σταθμό του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία και έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας 1000 MW. Η άνοδος της τιμής θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν η συμμετοχή των μεγάλων υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ δεν έφθανε στο 12,17% και του λιγνίτη στο 9,35%.

Σε αυτό το περιβάλλον οι πάροχοι θα ανακοινώσουν αργά τη νύχτα της Παρασκευής για προτελευταία φορά τα τιμολόγια που θα ισχύσουν τον επόμενο μήνα.
Από τις αρχές του έτους θα ισχύσει το νέο καθεστώς με τη λήξη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Οι αλλαγές στα τιμολόγια δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί κάτι που αναμένεται να γίνει σε νέα σύσκεψη την Πέμπτη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση που γίνεται για το ίδιο θέμα και πρόθεση του υπουργείου είναι να νομοθετήσει ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο που θα ισχύει για το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και στο οποίο θα μεταπέσουν οι καταναλωτές που δεν έχουν υπογράψει συμβόλαια προμήθειας. Παράλληλα ο κ. Σκυλακάκης αναζητεί τρόπο αντιμετώπισης μιας πιθανής αναζωπύρωσης της ενεργειακής κρίσης που μπορεί να πυροδοτήσουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στη σύσκεψη δεν συμμετέχουν ιδιώτες προμηθευτές κάτι που έχει ενοχλήσει τον ΕΣΠΕΝ. Οι ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας κάνουν λόγο για αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην της αγοράς και χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με τα νέα δεδομένα που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου με την επιστροφή στην κανονικότητα.

Σημειώνεται πώς η ΡΑΑΕΥ έχει κατηγοριοποιήσει τα τιμολόγια σε τρεις τύπους με υποκατηγορίες και επισήμανση χρωματική για να είναι πιο ξεκάθαρα και περισσότερο κατανοητά στους καταναλωτές τα τιμολόγια και οι συμβάσεις με τους προμηθευτές. Με βάση την απόφαση της Αρχής οι προμηθευτές θα πρέπει να ενημερώσουν τους καταναλωτές έως την 1η Νοεμβρίου για τα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από την αρχή του έτους ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο όταν από το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αλλαγών που θα προκύψουν από νομοθετική ρύθμιση.