Ρεύμα: Υποχωρεί η ζήτηση - Σημαντικές αλλαγές στα μερίδια αγοράς

Ρεύμα: Υποχωρεί η ζήτηση - Σημαντικές αλλαγές στα μερίδια αγοράς
Πέμπτη, 05/10/2023 - 07:02

Αλλαγή στα μερίδια αγοράς με τη ΔΕΗ να υποχωρεί στο 54,06% από 59,67%.

Μετά από ένα δίμηνο αυξημένης ζήτησης ο Σεπτέμβριος έκλεισε με σημαντική υποχώρηση εξαιτίας της υποχώρησης των υψηλών θερμοκρασιών, αλλά και της αβεβαιότητας που υπάρχει σε σχέση με τις τιμές του ηλεκτρισμού που προκαλούν κατ’ επέκταση αγωνία στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Δεύτερο, στοιχείο σε σχέση με το πώς κινήθηκε η αγορά τον περασμένο μήνα είναι ότι και η χονδρική αγορά ρεύματος υποχώρησε σύμφωνα με στοιχεία του χρηματιστηρίου ενέργειας. Μάλιστα σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο ενεργειακής ανάλυσης η χονδρεμπορική τιμή υποχώρησε στα 101, 95 ευρώ ανα μεγαβατώρα, από 109,33 ευρώ ανα μεγαβατώρα, που ήταν το μήνα Αύγουστο.

Τρίτον σε ό,τι αφορά τα κατανομή στο ενεργειακό μείγμα. Ο Σεπτέμβριος ήταν «πράσινος» μήνας αφού το 37% της παραγόμενης ενέργειας προερχόταν από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το 35% από φυσικό αέριο και το 7% από τις υδροηλεκτρικές μονάδες. Άλλωστε, ο Σεπτέμβριος ήταν ένας βροχερός μήνας, με αποτέλεσμα να διατηρούνται τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών σε πολύ υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, τα υδροηλεκτρικά ξεπέρασαν και την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, ο οποίος για αρκετές ημέρες μέσα στο μήνα έμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ κάποιες ήταν μηδενική η συμμετοχή του.

Τέταρτον, σημαντικό στοιχείο που παρατηρήθηκε τον προηγούμενο μήνα είναι ότι για αρκετές ημέρες η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος ήταν υψηλότερη τις ώρες που ήταν πολύ μεγάλη συμμετοχή των υδροηλεκτρικών.

Πέμπτο στοιχείο για τον προηγούμενο μήνα ήταν η αλλαγή στα μερίδια αγοράς με τη ΔΕΗ να υποχωρεί στο 54,06% από 59,67%. Αύξηση κατέγραψε η εταιρεία ΗΡΩΝ και συγκεκριμένα στο 11,79%, από 9,82%, ενώ η Μυτιληναίος διαμορφώθηκε στο 8,34% από 7,89%.