Ασλάνογλου: Να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της αγοράς προμήθειας, παράλληλα με τον υπολογισμό των υπερεσόδων

Ασλάνογλου: Να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της αγοράς προμήθειας, παράλληλα με τον υπολογισμό των υπερεσόδων
Τετάρτη, 19/07/2023 - 13:22

Ναι μεν να υλοποιηθεί ο νόμος για τα υπερέσοδα, λαμβάνοντας όμως υπόψη όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα και έχουν δημιουργήσει χρηματοδοτικό κενό στην αγορά και απαιτούν τη λήψη ανάλογων μέτρων για την επίλυσή τους.

Αναγκαία η λήψη μέτρων προστασίας της αγοράς, παράλληλα με τη φορολόγηση των υπερεσόδων στον κλάδο της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΕΣΠΕΝ, Μίλτος Ασλάνογλου, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.

Όπως ανέφερε ο κ. Ασλάνογλου, η λήψη της Υπουργικής Απόφασης, οφείλει να αξιολογήσει τη μεγάλη μεταβλητότητα στην αγορά προμήθειας, υπολογίζοντας τα κόστη και τους κινδύνους που ελλοχεύουν, επεσημαίνοντας, ότι «υπάρχουν ποσά που ακόμα δεν έχουν εκκαθαριστεί», αναφερόμενος στα ποσά των επιδοτήσεων, τα οποία δεν έχουν λάβει εξ’ ολοκλήρου οι πάροχοι ρεύματος.

Παράλληλα ο Γενικός Διευθυντής του εσπεν, υπογράμμισε την «πολύ δυσμενή κατάσταση» που αντιμετωπίζουν οι προμηθευτές, εξαιτίας των τιμολογίων τελευταίου καταφυγίου, καθώς έχει συσσωρευτεί ένα ιδιαίτερα μεγάλο χρέος, ανεξόφλητων οφειλών.

Επιπλέον ο κ. Ασλάνογλου, στάθηκε και στην ρυθμιστική «αστοχία», όπως την χαρακτήρισε, σχετικά με την ΥΑ για τους καταναλωτές Χαμηλής Τάσης άνω των 35 KvA. Όπως εξήγησε, «έχει δημιουργηθεί ένα κενό περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται από τους προμηθευτές προς τους καταναλωτές, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί πως οι επιδοτήσεις θα πληρωθούν από κράτος προς παρόχους».

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου, υποργάμμισε την ανάγκη, ναι μεν να υλοποιηθεί ο νόμος για τα υπερέσοδα, λαμβάνοντας όμως υπόψη όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα και έχουν δημιουργήσει χρηματοδοτικό κενό στην αγορά, τα οποία, όπως τόνισε, απαιτούν τη λήψη ανάλογων μέτρων για την επίλυσή τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 19/07/2023 - 13:34