Λογαριασμοί ρεύματος: Η ώρα των αποφάσεων για τον έκτακτο μηχανισμό

Λογαριασμοί ρεύματος: Η ώρα των αποφάσεων για τον έκτακτο μηχανισμό
Τετάρτη, 19/07/2023 - 07:00

Αύριο 20 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν τα τιμολόγια του Αυγούστου τα οποία όλα δείχνουν ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα με αυτά του Ιουλίου, ενδεχομένως και ελαφρώς χαμηλότερα.

Μια ημέρα πριν την ανακοίνωση των νέων χρεώσεων ηλεκτρικού ρεύματος για τον Αυγουστο και ενώ παραμένει ανοιχτή η συζήτηση για το μέλλον του μηχανισμού χονδρικής και λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2022 και λήγουν στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα βρεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συζήτησης που θα έχει ο πρωθυπουργός με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, την ώρα μάλιστα που οι προμηθευτές με επιστολή τους ζητούν την παράταση του ισχύοντος συστήματος τιμολόγησης για δύο μήνες.

Η ισχύς του έκτακτου μηχανισμού έχει παραταθεί, με απόφαση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Εκτός δε από τις τιμές λιανικής, περιλαμβάνει και μία σειρά από άλλα μέτρα, όπως το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών και το επίδομα στους λογαριασμούς ρεύματος.

Πρόκειται για δύο εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα, που μαζί με τη διαμόρφωση των τιμών λιανικής θα κληθεί εκ των πραγμάτων να δώσει απάντηση ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ως γνωστόν η ΡΑΑΕΥ, με δεδομένο ότι η λήξη του έκτακτου μηχανισμού είχε τοποθετηθεί χρονικά στις 30 Σεπτεμβρίου είχε εισηγηθεί το νέο καθεστώς στη λιανική αγορά ενέργειας από την 1η Οκτωβρίου με τέσσερις τύπους τιμολογίων εγείροντας αντιδράσεις στους προμηθευτές που έκαναν λόγο για δαπανηρές και πολύπλοκες διαδικασίες. Ζητήματα που θέτουν στην επιστολή του μέσω του Συνδέσμου τους (ΕΣΠΕΝ) στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη και την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου.

Τα διαδικαστικά πάντως δεν είναι ο μόνος λόγος για τις αντιρρήσεις που διατυπώνουν οι προμηθευτές στην εισήγηση της ΡΑΑΕΥ. Οι περισσότεροι, όπως προκύπτει από τις θέσεις που έχουν διατυπώσει στη σχετική διαβούλευση της Αρχής, ζητούν μεγαλύτερη ελευθερία στον τρόπο διαμόρφωσης των τιμολογίων, λιγότερη γραφειοκρατία και χρήση των μεθόδων της σύγχρονης τεχνολογίας για την ενημέρωση των πελατών τους. Ζητούν την παράταση μέχρι τις 30.11.2023, προκειμένου, όπως επισημαίνουν, να διασφαλιστεί τόσο η αποτελεσματικότερη και ουσιαστικότερη ενημέρωση των καταναλωτών αναφορικά με την επανέναρξη εφαρμογής του τακτικού πλαισίου τιμολόγησης όσο και η κατά το δυνατόν ομαλότερη μετάβαση τους σε αυτό. Τονίζουν ότι προκειμένου να εξυπηρετηθεί ουσιωδώς ο στόχος της σχετικής ενημέρωσης, οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν το διάδοχο πλαίσιο τιμολόγησης με τη δέουσα επιμέλεια και να προβούν εγκαίρως στις όποιες σχετικές ενέργειες και θεωρούν σκόπιμο την παράταση του μέτρου ώστε η ενημέρωση αυτή -που αφορά εκατομμύρια εμπλεκομένων καταναλωτών- να πραγματοποιηθεί μετά το πέρας της θερινής περιόδου, οπότε και αναμένεται ότι οι περισσότεροι καταναλωτές θα είναι πράγματι σε θέση να παραλάβουν εγκαίρως και να εξετάσουν επαρκώς τα ενημερωτικά έγγραφα καθώς και να μεριμνήσουν για τις απαιτούμενες ενέργειες που περιλαμβάνουν επικοινωνίες και ανταλλαγές εγγράφων με τον προμηθευτή τους.

Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο σύστημα, που θεσπίστηκε τον Ιούλιο του 2022, όταν ανέβαιναν αλματωδώς οι τιμές του φυσικού αερίου και κατ’επέκταση του ηλεκτρισμού, επιβάλει στους προμηθευτές να ανακοινώνουν την 20η ημέρα κάθε μήνα, το τιμολόγιό τους για τον επόμενο μήνα, καλώντας τους επί της ουσίας να προβλέψουν την εξέλιξη της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Έτσι αύριο 20 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν τα τιμολόγια του Αυγούστου τα οποία όλα δείχνουν ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα με αυτά του Ιουλίου, ενδεχομένως και ελαφρώς χαμηλότερα.

Τελευταία τροποποίηση στις 19/07/2023 - 11:03