Πτώση κατά 11% στη λιανική τιμή ρεύματος

Πτώση κατά 11% στη λιανική τιμή ρεύματος
Τετάρτη, 07/06/2023 - 06:19

Η πλειονότητα των πόλεων είχε αμελητέα ή καθόλου αλλαγή στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών.

Η μείωση των ενεργειακών φόρων έφερε μείωση των τιμών λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα στην Αθήνα, για το μήνα Μάιο, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό δείκτη τιμών ενέργειας οικιακής χρήσης (HEPI). Έτσι, η Ελλάδα κατατασσόταν λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 27.

Σύμφωνα με το δελτίο ενεργειακής ανάλυσης «τον Μάιο, οι τιμές τελικού χρήστη ηλεκτρικής ενέργειας παρέμειναν σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα του Απριλίου, κατά μέσο όρο. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος μιας πτωτικής τάσης 6 μηνών στην αγορά, η οποία οδήγησε σε μείωση της συνολικής τιμής κατά 22% σε σύγκριση με την κορύφωση που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο του 2022. Η Ρίγα και το Βελιγράδι είναι οι μόνες πρωτεύουσες όπου παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση, ενώ το Ελσίνκι, η Μαδρίτη και η Λευκωσία παρουσίασαν επίσης ελαφρές ανοδικές κινήσεις των τιμών. Η πλειονότητα των πόλεων είχε αμελητέα ή καθόλου αλλαγή στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών, ενώ η Αθήνα ήταν η μοναδική πρωτεύουσα της οποίας οι λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν σημαντικά. Οι λόγοι για άλλη μια φορά διαφέρουν μεταξύ των χωρών, καθώς ακολουθούνται διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τη συνέχιση των μέτρων στήριξης».

Όπως αναφέρει το HEPI στην Αθήνα, «οι τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος παρουσίασαν σημαντική πτώση, κυρίως λόγω του ότι οι κρατικές επιδοτήσεις παρέμειναν στη θέση τους, παρά τη συνεχή πτώση των τιμών στη χονδρική αγορά». Σημειώνει επίσης πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παρατείνει την προσωρινή μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, τα δεδομένα αλλάζουν μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην παρατείνει τα έκτακτα μέτρα που εισήχθησαν πέρυσι για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Τέλος, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό δείκτη τιμών ενέργειας οικιακής χρήσης οι τιμές του φυσικού αερίου για κατοικίες παρουσίασαν ελαφρά αύξηση κατά μέσο όρο για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο. Τα νοικοκυριά στις Βρυξέλλες, τη Ρίγα και τη Ρώμη είδαν την τιμή του φυσικού αερίου να αυξάνεται σημαντικά τον περασμένο μήνα. Από την άλλη πλευρά, η Σόφια ήταν η μόνη πρωτεύουσα με σημαντική πτώση των τιμών λιανικής. Πτώση κατέγραψε και η λιανική τιμή φυσικού αερίου στην Αθήνα.