Ρεύμα: «Βλέποντας και κάνοντας» για τις επιδοτήσεις – όλα τα σενάρια ανοιχτά

Ρεύμα: «Βλέποντας και κάνοντας» για τις επιδοτήσεις – όλα τα σενάρια ανοιχτά
Πέμπτη, 23/03/2023 - 06:07

Η συζήτηση για το μέλλον των επιδοτήσεων αναζωπυρώθηκε μετά την τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα στο συνέδριο Power & Gas Forum, όπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παύσης των επιδοτήσεων.

Μπορεί στελέχη της αγοράς να μιλούν για την ανάγκη άρσης όλων των έκτακτων μέτρων που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, με σκοπό τη στήριξη των καταναλωτών, όμως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει καταλήξει.

Η συζήτηση για το μέλλον των επιδοτήσεων αναζωπυρώθηκε μετά την τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα στο συνέδριο Power & Gas Forum, όπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παύσης των επιδοτήσεων. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν πως αυτή η συζήτηση άνοιξε από τη στιγμή που οι πάροχοι ενέργειας ανακοίνωσαν τιμολόγια μειωμένα. Οι επιδοτήσεις όπως αναφέρουν γίνονται για να καλυφθούν οι αυξήσεις και για να κινείται η τιμή της κιλοβατώρας γύρων στα 15-19 λεπτά. Για τον επόμενο μήνα κάποιοι πάροχοι ανακοίνωσαν τιμές και κάτω από τα 15 λεπτά. Επομένως, αντικειμενικά ανοίγει θέμα με το μέλλον των επιδοτήσεων.

Από το υπουργείο αναφέρουν πως για τον Απρίλιο κατά 99% θα δοθούν οι επιδοτήσεις, όμως ανακοινώσεις θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, προσθέτουν πως το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και ο μηχανισμός με τον οποίο τροφοδοτείται (έσοδα προμηθευτών) θα συνεχιστούν. Τέλος ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως δεν έχει κλείσει η συζήτηση για το ζήτημα της μετακίνησης καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο, χωρίς περιορισμούς. Υπενθυμίζεται πως οι εταιρείες ζητούν να μπει φρένο.