EDP: Η πιο βιώσιμη ολοκληρωμένη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με το δείκτη βιωσιμότητας Dow Jones

EDP: Η πιο βιώσιμη ολοκληρωμένη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με το δείκτη βιωσιμότητας Dow Jones
Τρίτη, 13/12/2022 - 11:23
  • Σε μια χρονιά με ρεκόρ συμμετοχής εταιρειών, η EDP ξεχωρίζει ανάμεσα σε 180 παγκόσμιες εταιρείες ως η πιο βιώσιμη ολοκληρωμένη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στον δείκτη αειφορίας S&P Dow Jones Sustainability Index.
  • Η βαθμολογία των 90 μονάδων που κατέλαβε αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη από τότε που η EDP εντάχθηκε σε αυτόν τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς πριν από 15 χρόνια.

Οι καλές πρακτικές βιωσιμότητας τηςEDPαναγνωρίστηκαν για ακόμη μία φορά στον δείκτη βιωσιμότηταςS&P Dow Jones Sustainability Index(DJSI), διατηρώντας τηνπρώτη θέση τηςμεταξύ τωνολοκληρωμένων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας ηλεκτρικής ενέργειας,ανάμεσα σε 180 εταιρείες από διάφορες χώρεςπου αξιολογήθηκαν. Με τελική βαθμολογία 90 βαθμών (από 100) - τη δεύτερη καλύτερη από τότε που εντάχθηκε σε αυτόν τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς και πολύ πάνω από τον μέσο όρο του κλάδου της που είναι 50 βαθμοί -ηEDPξεχωρίζει, επίσης, ως η μόνη πορτογαλική εταιρεία που συμμετέχει στον DJSIγια 15 συνεχή έτη.

Μεταξύ των παραμέτρων βιωσιμότητας (ESG) που συνέβαλαν περισσότερο σε αυτή την καλή επίδοση είναι η ∆ιακυβέρνηση και Οικονομία, όπου η εταιρεία πέτυχε τη µέγιστη βαθμολογία σε τέσσερα από τα εννέα κριτήρια. Στη συγκεκριμένη επίδοση ξεχωρίζει η διαχείριση της καινοτομίας (Innovation management) - μια αξιολόγηση στην οποία συνέβαλαν αποφασιστικά καινοτόμα και συναφή έργα για την ενεργειακή μετάβαση, όπως το πλωτό ηλιακό πάρκο στην Alqueva.

Επίσης, ως προς τηνΠεριβαλλοντική παράμετρο, ο τομέας των μεταφορών και της διανομής κατέγραψε την υψηλότερη άνοδο βαθμολογίας (περισσότερες από 23 μονάδες), ενώ ως προς την Κοινωνική παράμετρο, η έμφαση δίνεται στην πρόληψη, την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, καταγράφοντας μία από τις καλύτερες βαθμολογικέςμεταβολέςγια φέτος (περισσότερες από 10 μονάδες), καθώς και στη διαχείριση των σχέσεων με τους πελάτες (περισσότερες από 11 μονάδες).

Από το σύνολο των 27 κριτηρίων που αξιολογήθηκαν, υπάρχουν οκτώ στα οποία ηEDPπέτυχε τη μέγιστη βαθμολογία των 100 βαθμών: σημαντικότητα, επιρροή της πολιτικής, διαχείριση της καινοτομίας, περιβαλλοντική πληροφόρηση, κοινωνική πληροφόρηση, κοινωνική συμμετοχή/φιλανθρωπία, κίνδυνοι που σχετίζονται με το νερό και ευκαιρίες της αγοράς.

Επιδόσεις αριστείας για 15 συναπτά έτη

Από την ένταξή της στονDJSI Worldκαι στονDJSI Europeτο 2008, ηEDPέχει διανύσει σημαντική απόσταση από την πρώτη βαθμολογία των 75 μονάδων, ενώ τα 13 από τα 15 έτη τοποθετούνταν πάντα μεταξύ των δύο πρώτων θέσεων στον τομέα της.

Η εν λόγω αναγνώριση αντικατοπτρίζει τη σταθερότητα στη στρατηγική τηςEDP, η οποία επικεντρώνεται στην απεξάρτηση από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην προώθηση μιας πρότυπης κουλτούρας βιωσιμότητας και θετικού κοινωνικού αντίκτυπου. Ως ηγέτης στην ενεργειακή μετάβαση, ηEDPπαραμένει ευθυγραμμισμένη με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, θεμελιώδεις πρακτικές που διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία αξίας.

Στη φετινή έκδοση - η οποία έσπασε για άλλη μια φορά τα ρεκόρ συμμετοχής και εγγραφών για τους δείκτες βιωσιμότητας - αξιολογήθηκαν 3.519 εταιρείες από τον παγκόσμιο δείκτηS&P Global Broad Market Index(εκ των 3.562 εταιρειών που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην αξιολόγηση), οι οποίες κατανέμονται σε 24 τομείς δραστηριότητας. Συνολικά 332 εταιρείες επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στονDJSI World, με τηνEDPνα συγκαταλέγεται μεταξύ των οκτώ αναγνωρισμένων εταιρειών κοινής ωφέλειας ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οDJSI Europeεπέλεξε 153 εταιρείες, μεταξύ των οποίων πέντε εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, μία εκ των οποίων είναι ηEDP(η οποία επίσης συμμετέχει στον εν λόγω δείκτη εδώ και 13 χρόνια).

Ο Δείκτης Βιωσιμότητας Dow Jones κατατάσσει τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα της βιωσιμότητας και θεσπίστηκε το 1999 ως ο πρώτος δείκτης αναφοράς μη χρηματοοικονομικών επιδόσεων για τις παγκόσμιες εισηγμένες εταιρείες. Εκτός από τους οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες, ο δείκτης αυτός αξιολογεί κριτήρια όπως η διαφάνεια, η εταιρική διακυβέρνηση, η διαχείριση κινδύνων, οι σχέσεις με τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, η κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη, μεταξύ άλλων ESG παραμέτρων.

Σχετικά με την EDP Renewables (EDPR)

Η EDP Renewables (Euronext: EDPR) είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως με παρουσία σε 26 αγορές, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική και την Περιοχή Ασίας Ειρηνικού. Με έδρα τη Μαδρίτη και κύρια περιφερειακά γραφεία στο Χιούστον, το Σάο Πάολο και τη Σιγκαπούρη. Η EDPR διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης με περιουσιακά στοιχεία πρώτης κατηγορίας και μια επιχειρησιακή ικανότητα που κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτά περιλαμβάνουν χερσαία αιολικά έργα, ηλιακή ενέργεια σε κλίμακα κοινής ωφέλειας και διανεμημένη ηλιακή ενέργεια, υπεράκτια αιολική ενέργεια (μέσω της κοινοπραξίας 50/50 - OW) και τεχνολογίες συμπληρωματικές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως μπαταρίες και το υδρογόνο.

Οι επικεντρωμένες στον εργαζόμενο πολιτικές της EDPR είχαν ως αποτέλεσμα την αναγνώρισή της ως Top Workplace 2022 στις Ηνωμένες Πολιτείες, Top Employer 2022 στην Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, Πορτογαλία και Πολωνία) και στη Βραζιλία, καθώς και την ένταξή της στον δείκτη Bloomberg Gender-Equality Index.