Ρεύμα: Οι νέες τιμές Οκτωβρίου σε ισχύ - Πώς θα κάνετε εύκολα τη σύγκριση μέσω της ΡΑΕ

Ρεύμα: Οι νέες τιμές Οκτωβρίου σε ισχύ - Πώς θα κάνετε εύκολα τη σύγκριση μέσω της ΡΑΕ
Κυριακή, 02/10/2022 - 08:42

Οι νέες χρεώσεις στις τιμές ηλεκτρικές ενέργειας που έχουν ανακοινώσει οι εταιρείες ισχύουν από χθες.

Η ελεύθερη μετακίνηση από πάροχο σε πάροχο χωρίς πέναλτι καθόλη τη διάρκεια που ισχύει ο νέος μηχανισμός στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας, δίνει την ευελιξία και τη δυνατότητα οι καταναλωτές να επιλέγουν την εταιρεία που τους συμφέρει περισσότερο.

Στους τιμοκαταλόγους που αναρτούν στις 20 κάθε μήνα οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, οι χρεώσεις είναι ευκρινείς, καθώς έχουν την υποχρέωση να αναγράφουν την αρχική τιμή, τις τυχόν εκπτώσεις που παρέχουν, την κρατική επιδότηση και την τελική τιμή χρέωσης μετά την αφαίρεση εκπτώσεων και επιδοτήσεων.

Ωστόσο η αναζήτηση δεν είναι εύκολη, καθώς ο καταναλωτής θα πρέπει να περιηγείται από ιστοσελίδα σε ιστοσελίδα και να αναζητά τους νέους τιμοκαταλόγους προκειμένου να συγκρίνει τις τιμές.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναρτά στην ιστοσελίδα της (https://www.rae.gr/anakoinoseis/46643/ ) συγκεντρωμένες τις χρεώσεις που ισχύουν για κάθε μήνα. Είναι οι βασικές χρεώσεις ανά κιλοβατώρα, χωρίς την αφαίρεση των εκπτώσεων και της κρατικής επιδότησης.

Οι καταναλωτές μπορούν εύκολα μέσα από το εργαλείο σύγκρισης τιμών της ΡΑΕ (https://www.energycost.gr/) να αναζητήσουν τις νέες χρεώσεις, να συγκρίνουν τις τιμές και να αποφασίσουν αν θα αλλάξουν πάροχο ή όχι.

Τι παρέχει στους καταναλωτές το energycost

Οι δυνατότητες που παρέχει το εργαλείο σύγκρισης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στους καταναλωτές είναι οι εξής:

1. Να αναζητήσουν τα διαθέσιμα ενεργειακά προϊόντα και να ενημερωθούν για τα αναλυτικά χαρακτηριστικά τους.

2. Να ενημερωθούν για το ποιές εταιρείες προσφέρουν ποιά προϊόντα ή υπηρεσίες που χρειάζεται, άρα να γνωρίσουν τις επιχειρήσεις.

3. Να επιλέξουν ευκολότερα τα ενεργειακά προϊόντα που αρμόζουν στις δικές του ανάγκες.

4. Να συγκρίνουν τα διαθέσιμα ενεργειακά προϊόντα ως προς τα χαρακτηριστικά και το κόστος τους.

5. Να εξοικονομήσουν χρόνο αναζήτησης της πληροφορίας και σύγκρισης προσφορών, λόγω συλλογής των τιμολογιακών δεδομένων Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου σε έναν κοινό χώρο, όπου ο καταναλωτής θα έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα δημοσιευμένα τιμολόγια όλων των προμηθευτών ενέργειας.

6. Να ενημερωθεί για γενικές πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με προσφορές και πρόσθετες παροχές, που εμπίπτουν στο σκοπό του Εργαλείου Σύγκρισης Τιμών.

Πώς λειτουργεί

Τα ενεργειακά προϊόντα που βρίσκονται στην εφαρμογή, παρέχονται από τους ίδιους τους Προμηθευτές της ενεργειακής αγοράς

Ο καταναλωτής θα πρέπει αρχικά να μπει στην ιστοσελίδα energycost.gr. και έχει τη δυνατότητα να μπει σε δύο κατηγορίες; Ηλεκτρισμός και Φυσικό αέριο.
Στον ηλεκτρισμό ο καταναλωτής συμπληρώνει βασικά στοιχεία που αφορούν την κατηγορία του τιμολογίου που αναζητά (Οικιακό ή Επαγγελματικό), καθώς και βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά της παροχής του (μονοφασική ή τριφασική παροχή). Επιπρόσθετα δίνεται η δυνατότητα για ειδική αναζήτηση προϊόντων που έχει εφαρμογή το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Στο φυσικό αέριο κατά τον ίδιο τρόπο ο καταναλωτής συμπληρώνει βασικά στοιχεία που αφορούν τον τύπο Τροφοδοσίας (Κεντρική, Αυτόνομη, Επαγγελματική), τη χρήση (Θέρμανση, Μαγειρική, Ζεστό Νερό Χρήσης) και το Δίκτυο Διανομής στο οποίο είναι συνδεδεμένος (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, Λοιπής Ελλάδας).

Τόσο για τον ηλεκτρισμό, όσο και για το Φυσικό Αέριο, δίνεται η δυνατότητα αναζήτησης ενεργειακών προϊόντων που αφορούν συνδυασμό και των δύο μορφών ενέργειας.

Ο καταναλωτής, κατά την αναζήτηση, έχει τη δυνατότητα επιλογής των Προμηθευτών που θέλει να δει.

Αναλόγως των στοιχείων που συμπληρώνονται/ επιλέγονται από τον καταναλωτή επιστρέφεται ένα υποσύνολο προϊόντων από το σύνολο των ενεργειακών προϊόντων που είναι καταχωρημένα.

Τα προϊόντα που επιστρέφονται είναι εκείνα τα οποία πληρούν τα κριτήρια που έχει δηλώσει ο καταναλωτής.

Σε περίπτωση που το σύνολο των κριτηρίων του καταναλωτή δεν ικανοποιείται από κανένα προϊόν τότε δεν επιστρέφονται αποτελέσματα.