Πέφτουν οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια σε Ισπανία και Πορτογαλία – η θέση της Ελλάδας

Πέφτουν οι τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια σε Ισπανία και Πορτογαλία – η θέση της Ελλάδας
Δευτέρα, 26/09/2022 - 06:29

Το περασμένο Σάββατο το 70,6% της παραγόμενης ενέργειας στην Πορτογαλία προερχόταν από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην Ισπανία το 50%, ενώ στην Ελλάδα το 24,7%.

Στα 71,97 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώθηκε η χονδρεμπορική μέση τιμή ρεύματος σε Ισπανία και Πορτογαλία, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη χθες ξεπερνούσε τα 200 ευρώ, ενώ η χώρα μας είχε την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με 329,46 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ενδιαφέρον στοιχείο το γεγονός πως το περασμένο Σάββατο το 70,6% της παραγόμενης ενέργειας στην Πορτογαλία προερχόταν από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην Ισπανία το 50%, ενώ στην Ελλάδα το 24,7%.

Η μέση τιμή της μεγαβατώρας τον τελευταίο μήνα διαμορφώνεται στα 450 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σύμφωνα με το Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης το διάστημα 12 - 18 Σεπτεμβρίου η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς ανήλθε στα 417,51 ευρώ ανα μεγαβατώρα, μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το ΙΕΝΕ «παρά την περιορισμένη παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ, η αναιμική ζήτηση σε συνδυασμό με τις ενισχυμένες εισαγωγές, ως αποτέλεσμα της περαιτέρω αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, άσκησαν καθοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας».