Επιδότηση στο ρεύμα: Ποιοι είναι οι χαμένοι από το νέο σύστημα

Επιδότηση στο ρεύμα: Ποιοι είναι οι χαμένοι από το νέο σύστημα
Δευτέρα, 26/09/2022 - 06:20

Αλλαγή του τρόπου χορήγησης της επιδότησης στο ρεύμα αποφάσισε η κυβέρνηση, καλώντας τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος στα σπίτια τους με δικά τους εργαλεία.

Η επιδότηση του ρεύματος παύει να είναι οριζόντια για όλες τις καταναλώσεις και από τις 500KW και πάνω μειώνεται, με το υπουργείο Ενέργειας να δίνει ένα μπόνους 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε όσους πετυχαίνουν μείωση κατά 15% της ημερήσιας κατανάλωσης, σε σχέση με την περσινή περίοδο.

Εάν για παράδειγμα ένα νοικοκυριό καταναλώνει 500KW θα πληρώσει 80 ευρώ. Εάν όμως για παράδειγμα καταναλώσει 600KW θα χρεωθεί με 126 ευρώ. Εάν ένα νοικοκυριό έχει κατανάλωση 850KW τότε θα πληρώσει 178,5 ευρώ, εάν όμως έχει μειώσει τη κατανάλωσή του κατά 15% τότε θα πληρώσει 136 ευρώ. Οι τιμές αυτές αφορούν μόνο τη χρέωση προμήθειας.

«Χαμένοι» από τις νέες ανακοινώσεις οι πολίτες που καλύπτουν τις ανάγκες τους σε θέρμανση με κλιματιστικά ή σόμπες. Το πρόβλημα έγινε πολύ έντονο από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όταν στις πολυκατοικίες που είχαν κεντρική θέρμανση, σταμάτησαν οι ιδιοκτήτες να βάζουν πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω της αύξησης της τιμής του, επομένως χρησιμοποιούσαν ηλεκτρικές συσκευές για τη θέρμανση. Χαμένοι είναι και όσοι άλλαξαν σπίτι, όσοι ξεκίνησαν να νοικιάζουν για πρώτη φορά, όπως φοιτητές.

Η κυβέρνηση σε σχέση με το πρόβλημα της εκτόξευσης των τιμών στην ενέργεια έχει αποφασίσει να αρκεστεί μόνο στις επιδοτήσεις των λογαριασμών και έχει κάνει πολύ λίγα σε σχέση την παροχή επιδοτήσεων για αλλαγή συσκευών που καταναλώνουν πολύ μεγάλη ενέργεια, όπως είναι οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες. Για παράδειγμα ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση ακόμα συζητάει για ένα πρόγραμμα επιδότησης ηλιακών θερμοσιφώνων.

Πολύ λίγοι ήταν και αυτοί που κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών (ψυγεία, κλιματιστικά), αφού πρώτα προσπέρασαν την γραφειοκρατική διαδικασία, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επανέλαβε την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για επιδότηση φωτοβολταϊκών στις στέγες. Μια λύση με μεγάλο κόστος. Μέχρι τότε το υπουργείο καλεί τους πολίτες, μέσω μιας ανακοίνωσης, με 23 τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας να ρυθμίσει μεταξύ άλλων τους θερμοστάτες του συστήματος ψύξης ψυγείων και καταψυκτών σε μεγαλύτερη θερμοκρασία, του θερμοσίφωνα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Την ίδια ώρα, διογκώνεται το πρόβλημα με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στους «φουσκωμένους» λογαριασμούς, ενώ αυξημένες είναι και οι αποκοπές ρεύματος.