Τον Οκτώβριο στον αέρα το πρόγραμμα 700 εκατ ευρώ για την ενεργειακή εξοικονόμηση των ΜμΕ

Τον Οκτώβριο στον αέρα το πρόγραμμα 700 εκατ ευρώ για την ενεργειακή εξοικονόμηση των ΜμΕ
Δευτέρα, 12/09/2022 - 07:57

Την ενεργειακή εξοικονόμηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα αφορά το νέο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα (ΕΠΑΝΕΚ) του ΕΣΠΑ, προυπολογισμού 700 εκατ ευρώ. Το πρόγραμμα θα είναι στον αέρα μέσα στον Οκτώβριο.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων,Άδωνις Γεωργιάδηςστην εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στη ΔΕΘ με θέμα: «Το μέλλον του Ελληνικού Εμπορίου & οι καλές πρακτικές που εφαρμόζουν το ΕΕΘ & οι Εμπορικοί Σύλλογοι».

Όπως είπε ο υπουργός: «Σας δίνουμε δηλαδή χρήματα και για να αντικαταστήσετε εξοπλισμό ενεργοβόρο που είχατε με νέο εξοπλισμό για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος, αλλά δίνουμε και χρήματα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ιδιοκατανάλωση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έτσι ώστε μπορείτε και να παράγετε και να καταναλώνετε το δικό σας ρεύμα και να μην έχετε τους λογαριασμούς του ρεύματος στο μυαλό σας καθόλου.

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν να συμμετάσχει το λιανικό εμπόριο, όσες επιχειρήσεις έχουν αυτή τη δυνατότητα. Δεν την έχουν όλες οι επιχειρήσεις προφανώς».

Για ενδεχόμενα τεχνικά. Προβλήματα που θα ανακύψουν ο κ. Γεωργιάδης είπε: «η τεχνική λύση βρίσκεται, αν είσαι ισόγειο ή είναι πολυκατοικία, βάζεις στην ταράτσα τα πάνελ. Με καλή διάθεση και μια καλή μελέτη, δεν λέω ότι θα μπορούν όλοι, προφανώς όλοι δεν θα μπορούν, αλλά αρκετοί θα μπορούν».

Το πρόγραμμα θα είναι στον αέρα μέσα στον Οκτώβριο γνωστοποίησε ο υπουργός και σημείωσε: «Οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά γρήγορες. Έχουμε απλοποιήσει πάρα πολύ τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ και έχουμε φροντίσει η παραγωγή που θα επιδοτήσουμε του ρεύματος, να είναι τέτοια που να μη χρειάζεται σύνδεση στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να μην καθυστερείς σε αυτό που είναι το κομμάτι που καθυστερεί περισσότερο.

Γι’ αυτό λέμε ιδιοκατανάλωση και όχι net metering. Ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να εξοικονομήσουν σοβαρό ποσό κάθε χρόνο από την παραγωγή του ρεύματος και ταυτόχρονα και να συμβάλουμε στην κλιματική αλλαγή και ταυτόχρονα και να συμβάλουμε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Γιατί τα λεφτά που πληρώνει η κυβέρνηση για την επιδότηση του ρεύματος, δικά σας λεφτά είναι πάλι, δεν είναι δικά μου. Εγώ δεν έχω 700 εκατομμύρια να βάλω, που βάλαμε το μήνα Σεπτέμβριο στο ρεύμα.

Είναι λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων και τα υπόλοιπα, το 1,3 δισεκατομμύρια είναι των εταιρειών. Άρα, ναι, και σε αυτό η κυβέρνηση είναι παρούσα σε πρώτο χρόνο και πρώτη απ’ όλη την Ευρώπη».