Ο ά(γ)ριος Φεβρουάριος για την κυβέρνηση: αγρότες, φοιτητές και ομόφυλα ζευγάρια

Ο ά(γ)ριος Φεβρουάριος για την κυβέρνηση: αγρότες, φοιτητές και ομόφυλα ζευγάρια
Σάββατο, 10/02/2024 - 10:29

Πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 28/2 ενώ ακολουθεί και νέα, στις 17 Απριλίου- Εσωκομματικές ρωγμές!

"Ά(γ)ριος Φεβρουάριος αναδεικνύεται για την κυβέρνηση ο μήνας που διανύουμε, καθώς τα μέτωπα που άνοιξε τις γυρίζουν μπούμερανγκ, με τα κινήματα στους αγρότες και στην εκπαίδευση να φουντώνουν και το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια να δημιουργεί σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα.

-Τα μπλόκα των αγροτών πολλαπλασιάζονται, καθώς το Μαξίμου αρχικά τα υποτίμησε τις κινητοποιήσεις (με τον αρμόδιο υπουργό να τις χαρακτηρίζει "υποκινούμενες" και "εθιμικές"!) και εν συνεχεία επιχείρησε να τις σταματήσει με ψίχουλα! Μπροστά στην κλιμάκωση και με την κοινή γνώμη για πρώτη φορά τα πολλά τελευταία χρόνια να τάσσεται υπέρ των αγροτών, ο πρωθυπουργός δέχεται τους εκπροσώπους των μπλόκων στο Μαξίμου, αλλά με τον εκπρόσωπό του να επιμένει πως δημοσιονομικός χώρος για νέες παροχές δεν υπάρχει! Πιστός στη γραμμή αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να έχει αποφασίσει να προτείνει μέτρα που αφορούν ...αποφάσεις της ΕΕ ή να μεταφέρει νωρίτερα χρονικά κάποια άλλα μέτρα που έχουν ήδη θεσπιστεί και έχουν προεξοφληθεί από τους αγρότες! Όλα δείχνουν πως το Μαξίμου δεν επιζητά το τέλος των αγροτικών κινητοποιήσεων μέσω της ικανοποίησης των περισσότερων (και κυριότερων) αιτημάτων των αγροτών, αλλά τη διάσπασή τους -με την αποχώρηση "γαλάζιων" συνδικαλιστών- και τη συκοφάντησή τους, ώστε να μετατραπεί η κοινή γνώμη και να στραφεί εναντίον τους! Το γεγονός, άλλωστε, ότι οι κινητοποιήσεις εκτός από μαζικές είναι για πρώτη φορά και υπερκομματικές, δυσκολεύει πάρα πολύ την κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει ή να τις οδηγήσει σε εκφυλισμό! Ας περιμένουμε τη συνάντηση της Τρίτης, αλλά όλα δείχνουν πως η συνάντηση των εκπροσώπων των μπλόκων με τον πρωθυπουργό θα καταλήξει σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να κλείσουν οι δρόμοι και να πραγματοποιηθεί κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα!

-Η κυβέρνηση με μεθοδεύσεις ΄91, επί υπουργίας Κοντογιαννόπουλου και Σουφλιά, πίστεψε πως συκοφαντώντας τις καταλήψεις, θα αναγκάσει τους φοιτητές να υποστείλουν τις κινητοποιήσεις. Μέχρι στιγμής όμως γύρω από το αίτημα της μη δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων δημιουργείται ένα πολύ υγιές, ώριμο και ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα! Τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις οι καθιερωμένες μεγάλες συγκεντρώσεις, ενώ το φοιτητικό κίνημα αποκτά ευρύτερα χαρακτηριστικά και πολιτικοποιείται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση- είναι χαρακτηριστικό πως στις 28 Οκτωβρίου προγραμματίζει συγκέντρωση στα Τέμπη, όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες νέοι!

-Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για την κυβέρνηση: Κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο των "γαλάζιων" υπουργών δεν θα το υπερψηφίσει, γεγονός που δημιουργεί τεράστιο θέμα για την κυβέρνηση όσο και αν επιχειρεί να "συμψηφίσει" το θέμα με όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος συγκροτείται με γοργούς ρυθμούς μια -άτυπη, έστω, προς το παρόν- εσωκομματική αντιπολίτευση και μια "γκρίζα ζώνη" βουλευτών με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά, που αργά αλλά σταθερά κλιμακώνει τον "ανταρτοπόλεμο" με το Μαξίμου, με εμφανή σκοπό όταν οι συσχετισμοί το επιτρέψουν να μετατραπεί σε μετωπική αντιπαράθεση! Ταυτόχρονα, η ακροδεξιά ενισχύεται!

Είναι σαφές πως η κυβέρνηση επιθυμεί να τελειώσει με τα μέτωπα μέσα στον Φεβρουάριο ώστε να έχει "καθαρό τοπίο" στο διάστημα έως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου! Δύσκολα, ωστόσο, η περίοδος έως τις ευρωκάλπες θα κυλήσει ανέφελα!

-Στις 28 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη 24ωρη πανελλαδική απεργία, την οποία προκαλεί το ΠΑΜΕ.

-Στις 17 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί νέα απεργία, αυτή τη φορά της ΓΣΕΕ, με επίκεντρο την ακρίβεια και την αύξηση των μισθών!