Η "μπάλα" στα χέρια του Ανδρουλάκη: Θα μπορέσει να απειλήσει τον Μητσοτάκη;

Η "μπάλα" στα χέρια του Ανδρουλάκη: Θα μπορέσει να απειλήσει τον Μητσοτάκη;
Δευτέρα, 20/11/2023 - 06:19

Γιατί το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ δεν θέλουν νέο κόμμα από τους διαφωνούντες της Κουμουνδούρου.

Οι νέες μετρήσεις επιβεβαιώνουν τη ρευστότητα αλλά και τις επερχόμενες ανακατατάξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς.

-Το ΠΑΣΟΚ, σε τρεις αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις, ξεπερνά έστω και με μικρή διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας πως μπορεί να αποτελέσει για πρώτη φορά μετά το 2012 τον επικεφαλής πόλο της προοδευτικής παράταξης. Με δεδομένη τη νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την καταθλιπτική εικόνα της ηγεσίας του, η εικόνα αυτή να καθίσταται πιθανότατα μη αναστρέψιμη, όχι όμως (τουλάχιστον ακόμα) επειδή ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς το ΠΑΣΟΚ, αλλά επειδή εμφανίζει σημάδια αποσύνθεσης η Κουμουνδούρου.

-Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να λάβει ένα τέτοιο ποσοστό στις ευρωεκλογές που να δείξει ότι μπορεί να απειλήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ένα τέτοιο ποσοστό, κατά κοινή ομολογία θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε πάνω από 20% ή, έστω, πάνω από 17-18%. Αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο φαίνεται πολύ δύσκολο, ενώ εν μέρει θα εξαρτηθεί και από το εάν και σε τι βαθμό θα καταρρεύσει περαιτέρω ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί πως ακόμα και με ένα 25% στις εθνικές εκλογές, μπορεί ο Μητσοτάκης να κερδίσει μια ακόμα θητεία, πλην όμως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι εν αναμονή πρωθυπουργός. Σαν σήμερα, άλλωστε, στις εκλογές του 1977 ο Ανδρέας Παπανδρέου έλαβε 25,34% και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1981, κατήγαγε μια ιστορική νίκη, φέρνοντας την περίφημη "Αλλαγή" στη χώρα.

-Η ίδρυση κόμματος, ωστόσο, από τους αποχωρούντες από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που να μην μπορέσει (ή να δυσκολευτεί) να εκπληρώσει τους φιλόδοξους στόχους του. Οποιαδήποτε ίδρυση κόμματος στο χώρο αποτελεί εμπόδιο για το ΠΑΣΟΚ, πολύ περισσότερο αν αυτό είναι ένα κόμμα με μεγάλο μέρος των -αξιόλογων- μετριοπαθών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και θα αποτελέσει (υπό προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων να μην συμπεριλάβει και τα ακραία στελέχη της "Ομπρέλας" που ήταν υπό διαγραφή από την ηγεσία Κασσελάκη) χώρο υποδοχής των ψηφοφόρων του κόμματος που "απογείωσε" ο Αλέξης Τσίπρας και τώρα αντιμετωπίζει υπαρξιακές (ως μεγάλο κόμμα) δυσκολίες. Πολύ περισσότερο που όπως όλα δείχνουν θα υπάρξουν και οι "Πράσινοι" του Πέτρου Κόκκαλη.

-Η κατάσταση που δημιουργείται προκαλεί και άλλα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, καθώς η πλειοψηφία πλέον των (εναπομείναντων) ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι "πασοκογενείς" και, συνεπώς θα επιστρέψουν μάλλον δυσκολότερα στη Χαριλάου Τρικούπη.

-Εντύπωση δε προκαλεί και η στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να λέει συνεχώς ότι δεν παίρνει πίσω στελέχη που "πλήγωσαν" το κόμμα. Και αυτό όταν είναι στο ΠΑΣΟΚ (και σωστά) ο Γιώργος Παπανδρέου, που διέσπασε το ΠΑΣΟΚ δημιουργώντας κόμμα ή ο Κώστας Χρυσόγονος που τόσα έχει εκστομίσει εναντίον του. Εν πάση περιπτώσει, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη δείχνει αυτή τη στιγμή αμήχανη για το τι πρέπει να πράξει, κινδυνεύοντας να απωλέσει στο βαθμό που επιθυμεί το μομέντουμ.

Αξίζει να σημειωθεί πως βέλη κατά των διαφωνούντων του ΣΥΡΙΖΑ που αποχωρούν και θέλουν να ιδρύσουν κόμμα εξαπολύει και ο Περισσός που κάνει λόγο για "αναχώματα" που στήνονται προκειμένου να μην ενισχυθεί περαιτέρω το ΚΚΕ.