Γιατί τρομάζει την Ελλάδα ο πόλεμος στο Ισραήλ

Γιατί τρομάζει την Ελλάδα ο πόλεμος στο Ισραήλ
Τρίτη, 10/10/2023 - 12:05

Προσφυγικές ροές, άνοδος στις τιμές σε πετρέλαιο και χρυσό, επιπτώσεις στην οικονομία!

Τρία βασικά ερωτήματα ταλανίζουν τη διεθνή κοινότητα με αφορμή τον πόλεμο Ισραήλ και Χαμάς:

Πρώτον, πόσο χρόνο θα διαρκέσει ο πόλεμος;

Δεύτερον, θα εμπλακούν ή όχι άλλες χώρες σε αυτόν;

Τρίτον, θα μεταφερθεί ο πόλεμος ή, έστω, η ένταση και εκτός της συγκεκριμένης περιοχής, καθώς θα ο κίνδυνος για νέο "ιερό πόλεμο" στην Ευρώπη δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Μεταξύ άλλων, τα όσα γίνονται στο Ισραήλ:

-Αποσταθεροποιούν ευρύτερα την περιοχή, ενώ συνεχίζεται (για πόσο ακόμα;) ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τα μαύρα σύννεφα του πολέμου τόσο κοντά στην Ευρώπη, μόνο προβληματισμό προκαλούν, καθώς "ο πόλεμος" δείχνει να πλησιάζει όλο και πιο πολύ στις πόρτες μας.

-Δημιουργούν καθυστερήσεις έως και αλλαγές και ανατροπές στα σχέδια για τη δημιουργία και την εξέλιξη των αγωγών, αλλά ακόμα και γι΄αυτή καθεαυτή την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης!

-Σημειώνεται ήδη άνοδος στις τιμές του πετρελαίου αλλά και του χρυσού.

-Η Ευρώπη, αλλά πρωτίστως η Ελλάδα, εφόσον ο πόλεμος συνεχιστεί, ανησυχεί για ένα νέο προσφυγικό κύμα.

-Μεγάλη είναι και η ανησυχία και για ένα νέο "ιερό πόλεμο" εκτός της περιοχής, ακόμα και στην καρδιά της Ευρώπης. Δυστυχώς, πλέον ανησυχεί σοβαρά και η χώρα μας, καθώς έως τώρα μας έσωζε η φιλοαραβική στάση μας. Η διεθνής τρομοκρατία και η εσωτερική ασφάλεια είναι πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων της Δύσης.

-Εφόσον ο πόλεμος συνεχιστεί αναμένονται επιπτώσεις στην οικονομία, ενώ ήδη παρατηρούνται με προσοχή οι αντιδράσεις των χρηματιστηρίων.
Ότι, πάντως, και αν συμβεί ένα εξακολουθεί να είναι απολύτως βέβαιο. Χωρίς δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό πραγματική ειρήνη στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να υπάρξει!