Γιατί ο Ερντογάν ψάχνει ρόλο -Τι γράφει το K-Report

Γιατί ο Ερντογάν ψάχνει ρόλο -Τι γράφει το K-Report
Πέμπτη, 12/10/2023 - 06:32

Ο Ερντογάν βρέθηκε παγιδευμένος ανάμεσα στην ανάγκη του για τα F-16 όπου χρειάζεται τον καλό λόγο (και) του Ισραήλ και στη φιλοδοξία του να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου.

Σαφώς και δεν είναι μεταξύ των πρώτων δυνάμεων που θα επηρεάσουν τις εξελίξεις προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση την πορεία της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.

Η Τουρκία όμως είναι περιφερειακή δύναμη, ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να είναι μεγάλος παίκτης και ο ρόλος που θα διαδραματίσει είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Η στήλη αναδημοσιεύει το από το "Γράμμα από την Τουρκία" του K-Report των Κώστα Καλλίτση, που κυκλοφορεί καθημερινά με πλούσια ύλη και σε συνδρομητική μορφή. Το "Γράμμα από την Τουρκία" αποστέλλεται στους συνδρομητές κάθε Τετάρτη και το συντάσσουν οι δημοσιογράφοι Ευάγγελος Αρεταίος και Μαρία Ζαχαράκη.
Γράφει λοιπόν το K-Report:

Με στόχο να βγει από την αμήχανη και επικριτέα, εντός και εκτός, θέση της «ουδετερότητας» που κήρυξε αρχικά, ο Ταγίπ Ερντογάν άρχισε να υφαίνει ένα διπλωματικό γαϊτανάκι, προκειμένου να μπορέσει να κρατηθεί όρθιος πάνω στις λεπτές ισορροπίες και τους δαιδαλώδεις περιφερειακούς συσχετισμούς της Μέσης Ανατολής. Ανέλαβε μόνος του να επικοινωνήσει με όλους τους βασικούς εμπλεκόμενους: Τους αρχηγούς κρατών του Ισραήλ, των Παλαιστινίων, του Λιβάνου, του Κατάρ και της Αιγύπτου, προκειμένου να εντοπίσει χώρο για την τουρκική διπλωματική πρωτοβουλία.

Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ άρχισαν να επενδύουν: «Η νέα κρίση στη Μέση Ανατολή αναδεικνύει τον ρόλο της Άγκυρας ως ειρηνοποιού».

Σε σαθρό υπέδαφος: Ωστόσο οι περισσότεροι Τούρκοι αναλυτές θεωρούν ότι η δυναμική της σύγκρουσης δεν είναι ευνοϊκή για μία τουρκική διαμεσολάβηση. Η επιρροή της Τουρκίας στη Χαμάς δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πιστεύεται. Η Τουρκία δεν παίζει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που θα λάβει η Χαμάς, ούτε και οι σχέσεις του Ερντογάν με τον Νετανιάχου έχουν φθάσει σε επίπεδο επιρροής. Στο μόνο θέμα που ίσως ο Ερντογάν να μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο είναι στην άσκηση επιρροής στη Χαμάς για ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Χαμένη στις φιλοδοξίες της: Η μέχρι στιγμής αποτύπωση του ζητήματος στην Τουρκία καταδεικνύει μία ρευστότητα στη στάση της Άγκυρας, η οποία βλέπει τους στόχους της εξομάλυνσης με τον Ισραήλ και της συμμετοχής της στην ενεργειακή σκακιέρα της ανατ. Μεσογείου να εξαϋλώνονται. Ο Ερντογάν βρέθηκε παγιδευμένος ανάμεσα στην ανάγκη του για τα F-16 όπου χρειάζεται τον καλό λόγο (και) του Ισραήλ και στη φιλοδοξία του να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου.

Της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ είχε προηγηθεί μια πολύ δύσκολη στιγμή για την τουρκική διπλωματία, με την κατάρριψη τουρκικού drone από αμερικανικό F-16 στη Συρία (φωτο). Αρχικά, η Τουρκία έσπευσε να κάνει μια διάψευση, ότι δήθεν το drone δεν ήταν δικό της, ωστόσο γρήγορα υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση και παραδέχτηκε ότι το drone που καταρρίφθηκε από τους Αμερικανούς ήταν δικό της.

Φιάσκο στη Συρία: Οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία κόπηκαν μαχαίρι, ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν σοβούσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στις ΗΠΑ ότι «έχει καταγραφεί στην εθνική μας μνήμη και σίγουρα θα αντιμετωπιστεί όταν έρθει η ώρα». Την επομένη, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για καιροσκοπισμό απέναντί του. Το μήνυμα των ΗΠΑ ότι η όποια τουρκική στρατιωτική επέμβαση στις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι της Συρίας δεν θα είναι πλέον ανεκτή, φανερώνει μία σημαντική ήττα της τουρκικής διπλωματίας.

Η αντιπολίτευση σε κρίση: Η επίθεση της Χαμάς προκάλεσε κρίση και στην αντιπολίτευση. Η στάση του προέδρου του CHP Κιλιτσντάρογλου ξένισε πολλούς. Παγιδευμένος σε μια πορεία άκρατου λαϊκισμού, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των Παλαιστινίων αμέσως μετά τις επιθέσεις της Χαμάς: «Η Παλαιστίνη είναι μια χώρα που αναζητά δικαιώματα εδώ και πολύ καιρό. Είμαστε πάντα με τον παλαιστινιακό λαό. Δεν θέλουμε ποτέ να γίνει πόλεμος», δήλωσε ο αρχηγός του CHP.

«Οι υπολογισμοί του Κιλιτσντάρογλου είναι μικροπολιτικοί καθώς έχει πλέον υιοθετήσει την τακτική να είναι βασιλικότερος του βασιλέως σε ζητήματα που άπτονται των ευαισθησιών των ισλαμιστών» είπε στο ΚReport Τούρκος αναλυτής.

Αποστάσεις Ιμάμογλου: Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, πήρε σαφείς αποστάσεις από την Κιλιτσντάρογλου, λέγοντας ότι «μας λυπεί βαθύτατα η στοχοποίηση αμάχων σε αυτή τη σύγκρουση». Πάντως, υιοθέτησε και αυτός τη νέα (μεγαλο)μανία της ερντογανικής Τουρκίας να είναι διαμεσολαβητής σε όλες τις συγκρούσεις της ευρύτερης περιοχής.