Η ενεργειακή κρίση θέτει θέμα Κομισιόν

Η ενεργειακή κρίση θέτει θέμα Κομισιόν
Τρίτη, 06/09/2022 - 13:50

Στο επίκεντρο της κριτικής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ενεργειακό αρχίζει να ρίχνει βαριά τη σκιά της και στα ηγετικά κλιμάκια της γραφειοκρατίας.

Η ευθύνη πλέον επικεντρώνεται στην Κομισιόν και στην επικεφαλής της Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν!

Η έκτακτη Σύνοδος υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή στην Πράγα, σύμφωνα με κύκλους των Βρυξελλών, αποτελεί ένα μήνυμα προς την Κομισιόν ότι έχει παραμελήσει ή και απεμπολεί το δικαίωμα και το καθήκον της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κομισιόν είχε προσδιορίσει την ανακοίνωση μέτρων για τα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά μετά την πρωτοβουλία της τσέχικης προεδρίας να συγκαλέσει έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επίσπευσε τις ανακοινώσεις, μεταφέροντάς τες δυο εβδομάδες νωρίτερα και, συγκεκριμένα, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Χαρακτηριστικό, επίσης, του προβλήματος, είναι η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος άφησε αιχμές εναντίον της ευρωπαϊκής Επιτροπής κατηγορώντας την ότι «έχασε χρόνο» στις αντιδράσεις της για τα ενεργειακά, καθώς «πρόκειται για μια κατάσταση που δεν ανακαλύπτουμε σήμερα, χρονολογείται ακόμα και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία»!

Βλέπουμε, δηλαδή, ότι τα κέντρα της γραφειοκρατίας συγκρούονται μεταξύ τους για το ποιος έχει την ευθύνη της ...μεγαλειώδους αποτυχίας της ένωσης στο συγκεκριμένο θέμα,λες και είναι δυνατόν να περιορίζονται οι ευθύνες! Πώς, πχ, μπορεί να βγει εκτός του κάδρου το ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνεδρίασε για την ενεργειακή κρίση τέλη Ιουνίου και όρισε νέα συνεδρίαση για τη λήψη των αποφάσεων αρχές Οκτωβρίου! Αντανακλαστικά, δηλαδή, ...Ρανταπλάν!

Δεν είμαστε, πάντως, σίγουροι ότι ακόμα και η αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων, θα σώσει αυτή τη φορά την ΕΕ από τα μεγάλα διλήμματα για τον τρόπο λειτουργίας της, την ενοποίησή της, τις πολιτικές που εφαρμόζει!

Δυστυχώς δε για όλους τα δύσκολα δεν ήρθαν ακόμα!