Στις 15 Ιουλίου βγάζει η Τουρκία γεωτρύπανο στην Κύπρο;

Στις 15 Ιουλίου βγάζει η Τουρκία γεωτρύπανο στην Κύπρο;
Κυριακή, 03/07/2022 - 07:52

Η Αθήνα πιστεύει όχι απλώς ότι δεν θα εκδηλωθεί θερμό επεισόδιο από την Τουρκία στο Αιγαίο, αλλά και ότι από το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις με την Άγκυρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Παρά τη σκληρή ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν η εκτίμηση της Αθήνας είναι οι πιθανότητες να προκληθεί ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή τον Έβρο από την Τουρκία είναι πραγματικά πολύ μικρές ή και ελάχιστες.

Όπως, μάλιστα, φέρεται να ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εφόσον η παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιωθεί, τότε είναι πολύ πιθανόν μετά το καλοκαίρι να ξαναρχίσει ένας διάλογος μεταξύ των δυο χωρών. Πχ, το φθινόπωρο να αρχίσουν εκ νέου οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μεταξύ των αντιπροσωπειών της Αθήνας και της Άγκυρας.

Η αγωνία, ωστόσο, φέρεται να είναι ότι στα μέσα Ιουλίου η Τουρκία θα βγάλει το (τέταρτο ) γεωτρύπανό της για γεωτρήσεις στην Κύπρο και, μάλιστα, σε περιοχή που η ίδια υποστηρίζει ότι βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας! Γεγονός που εκτιμάται ότι θα επαναφέρει την ένταση στην περιοχή, γεγονός που θα βαρύνει και το κλίμα με την Ελλάδα.

Μένει να δούμε εάν οι -αισιόδοξες αυτές- προβλέψεις της Αθήνας –που προφανώς βασίζονται και σε διαβεβαιώσεις από τους συμμάχους- θα επιβεβαιωθούν, όπως όλοι ευχόμαστε ή ,εάν, θα αποτελέσουν ευσεβείς πόθους της ελληνικής κυβέρνησης.