Γιάννης Τριήρης: Θα το καταπιούμε και αυτό το «γρηγορόσημο»;

Γιάννης Τριήρης: Θα το καταπιούμε και αυτό το «γρηγορόσημο»;
Τρίτη, 30/01/2024 - 06:19

Δεν πρέπει να υπάρχει Έλληνας πολίτης που να μην έχει αναφέρει και μάλιστα πολλές φορές στη ζωή του ότι «πάνω απ’ όλα είναι η υγεία».

Αλλά ακόμη και αυτό το αξίωμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να το ανατρέψει και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, χθες, ανέλυσε λεπτομερώς και με απίστευτο κυνισμό τα σχέδια της κυβέρνησης, που προβλέπουν ότι πολύ σύντομα θα νομοθετήσει ώστε οι ασθενείς που χρήζουν άμεσων χειρουργικών επεμβάσεων να πληρώνουν «γρηγορόσημο» στα δημόσια νοσοκομεία και να κάνουν απογευματινές επεμβάσεις.

Μετά τα απογευματινά επί πληρωμή ιατρεία τώρα θα μας επιβάλλει και τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία.

Οι ασθενείς και οι οικογένειες τους δηλαδή που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να τα «σκάσουν χοντρά», θα περιμένουν στις ατελείωτες ουρές του ΕΣΥ για να χειρουργηθούν.

Και δεν είναι διόλου υπερβολή οι υψηλές αμοιβές των δημόσιων νοσοκομείων στα απογευματινά ιατρεία. Αφού κατά μέσο όρο οι ασθενείς πληρώνουν 60 ευρώ την επίσκεψη, όσο περίπου και η αμοιβή που παίρνουν οι ιδιώτες γιατροί.

Και προφανώς τι ίδιο θα ισχύσει και για τα απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, με τις αμοιβές να πλησιάζουν αυτές των ιδιωτικών κλινικών.

Αυτό είναι το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που θέλει να αυτοαποκαλείται και κεντρώα.

Οι αποφάσεις της, όμως, δείχνουν, ότι είναι μια κυβέρνηση ταγμένη να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ελίτ και των μεγάλων ισχυρών σε βάρος των πολλών.

Και το χειρότερο είναι, ότι και στη περίπτωση της πλήρους διάλυσης της δημόσιας υγείας σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, επιχειρεί να πείσει ότι από τις ταξικές της πρακτικές ωφελημένοι θα είναι και αυτοί που τους περιθωριοποιεί.

Ο υπουργός Υγείας, λοιπόν, επιχειρώντας να ωραιοποιήσει την πρωτοφανή αυτή απόφαση σε βάρος των πολιτών που περιμένουν στις λίστες της ντροπής ακόμη και μήνες για να χειρουργηθούν, ισχυρίστηκε κάνοντας άλματα λογικής ότι έτσι θα μικρύνει ο χρόνος αναμονής για τα χειρουργεία, αφού κάποιοι που έχουν τη δυνατότητα θα πληρώνουν για να κάνουν απογευματινές επεμβάσεις και οι «από κάτω» τους θα ανεβαίνουν πιο ψηλά στη λίστα για τα χειρουργεία.

Οι μη έχοντες, δηλαδή, για να χειρουργηθούν πριν είναι αργά , θα πρέπει να ελπίζουν ότι κάποιος λίγο πιο εύπορος θα πληρώσει «γρηγορόσημο» για να εγχειριστεί πιο γρήγορα στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία και να πάρουν τη θέση του!

Λογική του παραλόγου.

Το ζητούμενο είναι, αν εμείς θα καταπιούμε και αυτό το «γρηγορόσημο».