Γιάννης Τριήρης: Οι «σκληροί» αντίπαλοι της κυβέρνησης είναι τώρα οι «φανατικοί» ψηφοφόροι της

Γιάννης Τριήρης: Οι «σκληροί» αντίπαλοι της κυβέρνησης είναι τώρα οι «φανατικοί» ψηφοφόροι της
Τετάρτη, 31/01/2024 - 06:39

Στις τελευταίες εθνικές εκλογές το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην κυριολεξία θριάμβευσε και πέτυχε να ανανεώσει την κυβερνητική θητεία του για μια δεύτερη τετραετία.

Η νέα θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πάντως, δεν έχει αρχίσει με τον καλύτερο τρόπο, καθώς τα προβλήματα που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, αντί να επιλυθούν ή έστω να αμβλυνθούν, διογκώθηκαν.

Αποτέλεσμα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη άρχισε να πέφτει στο ένα λάθος μετά το άλλο και αναπόφευκτα να βγάζει στα «κάγκελα» και στους δρόμους ακόμη και τους πιο φανατικούς της ψηφοφόρους.

Τελευταίο παράδειγμα η έκρηξη των αγροτών που βρίσκονται στους δρόμους και μάλιστα δηλώνουν ότι θα φθάσουν με τα τρακτέρ τους μέχρι την … Ακρόπολη.

Για όσους δεν το θυμούνται ή δεν το γνωρίζουν τα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων εθνικών εκλογών πιστοποιούσαν ότι σχεδόν το 50% των αγροτών εμπιστεύτηκαν και ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προφανώς και τώρα, πολλοί θα είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που θα δηλώνουν «κοψοχέρηδες» και θα έχουν μετανιώσει για την κομματική τους επιλογή στις τελευταίες κάλπες.

Τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων είναι τεράστια και η κυβέρνηση επί της ουσίας επιχειρεί να τα υποβαθμίσει και εμμέσως πλην σαφώς τους διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσει τα αιτήματα τους.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ήταν χθες το βράδυ ξεκάθαρος. Αφού για το θεαθήναι εξέφρασε την κατανόηση του στα προβλήματα των αγροτών, τους το ξέκοψε.

«Δεν θέλω και δεν θέλουμε να βάλουμε την υπογραφή μας σε προσωρινά ευχάριστες αποφάσεις που θα γυρίσουν όμως τη χώρα πίσω», είπε ο υπουργός Οικονομικών και τέλειωσε κάθε προσδοκία για μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης των αγροτών.

Ανάλογη είναι και η περίπτωση των μικρομεσαίων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Και αυτοί στις τελευταίες εθνικές εκλογές, σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό που άγγιξε το 55%.

Και ποια ήταν η «ανταμοιβή» τους; Η υπερφορολόγηση τους με τη θέσπιση «αντικειμενικών» κριτηρίων , βάση των οποίων όλοι τους είναι πλούσιοι και φοροφυγάδες, που έχουν κέρδη τα οποία κρύβουν.

Όσο περνά ο καιρός δε και τα προβλήματα της καθημερινότητας δεν επιλύονται, τόσο οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, θα το ξανασκέφτονται. Άλλωστε αυτό φαίνεται και από τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται, στις οποίες το κυβερνών κόμμα μπορεί να είναι πρώτο με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά με ποσοστά που στην πρόθεση ψήφου βρίσκονται κάτω από το 30%.

Τελευταία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, χάνει και πολλούς από τους ψηφοφόρους της με αιτία τη ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία που προωθεί και η οποία δεν βρίσκει σύμφωνο το συντηρητικό και ακροδεξιό κοινό της που είναι και αρκετά πολυπληθές.

Και κανείς βέβαια δεν υποτιμά την γενικότερη οργή που υποβόσκει στο σύνολο της κοινωνίας για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια που κατατρώει τα εισοδήματα την έκρηξη της εγκληματικότητας που προκαλεί πανικό, την πλήρη απαξίωση της δημόσιας υγείας και πολλά ακόμη.

Έρχονται δύσκολες μέρες λοιπόν για τη Νέα Δημοκρατία, που σε λίγους μόνο μήνες κατάφερε να εξαγριώσει ψηφοφόρους από τις επαγγελματικές τάξεις που την είχαν υπερψηφίσει.

ΥΓ. Το μείζον πολιτικό πρόβλημα της χώρας, πάντως, δεν είναι αν η κυβερνώσα παράταξη χάνει ψηφοφόρους, αφού δικαίως τους χάνει, αλλά ποιος τους «κερδίζει». Και σίγουρα δεν τους κερδίζει η κεντροαριστερά. Και αν επαληθευτούν τα δυσοίωνα σενάρια για άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων τότε χαμένοι θα είμαστε όλοι.