Γιάννης Τριήρης: Η χαμένη … αίγλη ενός «κυβερνήτη»

Γιάννης Τριήρης: Η χαμένη … αίγλη ενός «κυβερνήτη»
Πέμπτη, 11/01/2024 - 07:18

Σε μια πολιτική κίνηση, που καταδικάστηκε σχεδόν από το σύνολο της αντιπολίτευσης, και προφανώς δεν αρέσει και στους ίδιους τους πολίτες, προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο να «σκεπάσει» το πρόβλημα που έχει ενσκήψει σχετικά με την σύμπνοια στην κοινοβουλευτική ομάδα τους κυβερνώντος κόμματος.

Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι πολύ μεγάλος αριθμός βουλευτών του δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για το γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική ΕΡΤ , έσπευσε να προτρέψει τους διαφωνούντες αντί να το καταψηφίσουν να απέχουν από την ψηφοφορία .

Η «κλασική» πρακτική, που περιγράφεται με τη ρήση «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

«Η αποχή είναι μια αξιοπρεπή στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει την διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία… Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Μια πολιτικά απαράδεκτη δήλωση, αλλά και πρακτική, από έναν πρωθυπουργό που δεν σταματά να κομπορρημονεί για την ισχύ του και να επιδεικνύει μια απίστευτη αλαζονεία, αγνοώντας τους πάντες και τα πάντα αρκεί «να γίνει το δικό του».

Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση έχει στριμωχτεί για τα καλά, καθώς σκάει με εκφωνητικό τρόπο, το μεγάλο ζήτημα των πολιτικών διαφωνιών μέσα στο ίδιο του το κόμμα, όχι μόνο σε επίπεδο βουλευτών και στελεχών αλλά κυρίως σε ψηφοφόρων.

Άλλωστε οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, που είναι άκρως συντηρητικοί, είναι αυτοί που σπρώχνει τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να διατυμπανίζουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις και ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε άμυνα.

Αλλά και μόνη η παραδοχή από μέρους του πως γνωρίζει ότι πολλοί βουλευτές του δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή, καταδεικνύει ότι πλέον έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της δύναμης του μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

Ίσως αυτή η διαχείριση από μέρους του πρωθυπουργού που αρέσκεται να αυτοαποκαλείται και επιβάλλει να τον αποκαλούν «κυβερνήτη» είναι η αρχή για να χάσει την … αίγλη που καλλιεργεί για το πρόσωπο του.

Όταν επί της ουσίας παρακαλεί τους βουλευτές του να μην δείξουν δυναμικά ότι τον αμφισβητούν , με την καταψήφιση νομοσχεδίου που φέρνει στη Βουλή και τους προτρέπει να το κάνουν πιο ήπια, απέχοντας από την ψηφοφορία, σίγουρα αυτό πρέπει να θεωρηθεί προσωπική ήττα και παραδοχή αδυναμίας ελέγχου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

ΥΓ. Όσο για το αν θα πετύχει η πρακτική του πρωθυπουργού «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» μένει να φανεί. Γιατί αν την ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα και καταψηφίσουν το νομοσχέδιο στη Βουλή, τότε η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πέσει με εκκωφαντικό θόρυβο, καθώς χάνει τη δεδηλωμένη. Υπάρχει βέβαια και η … κωλοτούμπα από την πλευρά των βουλευτών της ΝΔ που είναι και η πιθανότερη «πολιτική» τους πράξη.