Γιάννης Τριήρης: Πεινασμένα … λαγωνικά

Γιάννης Τριήρης: Πεινασμένα … λαγωνικά
Τρίτη, 12/12/2023 - 06:43

Σε πεινασμένα … λαγωνικά δήθεν ευκαιριών και λιγότερο ακριβών τιμών -γατί φθηνές τιμές στην Ελλάδα πλέον δεν υπάρχουν ούτε σε προϊόντα ούτε σε υπηρεσίες- μας έχει «μεταλλάξει» η κυβέρνηση.

Τις τελευταίες εβδομάδες δεν υπάρχουν και πολλά νοικοκυριά που να μην ασχολούνται με το τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος που πρέπει να επιλέξουν από το νέο έτος για να μην πάθουν ηλεκτροσόκ από τις τιμές.

Ακόμη και οι ειδικοί που δίνουν συμβουλές από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν μπορούν να πουν με σαφήνεια ποιο χρώμα τιμολογίου πρέπει να επιλέξουν οι καταναλωτές. Ακόμη και οι αρμόδιοι υπουργοί αναγκάστηκαν να δώσουν παράταση για την επιλογή κατά ένα μήνα (τέλος Ιανουαρίου) προκειμένου να έχει ξεκαθαρίσει όσο είναι δυνατόν το τοπίο στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος.

Παράλληλα βέβαια έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση ότι οι καταναλωτές θα έχουν την δυνατότητα να αλλάζουν κάθε μήνα πάροχο ή και χρώμα τιμολογίου, ανάλογα με τις τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά.

Το μόνο θετικό είναι ότι σε σχέση με την περσινή χρονιά τα προϊόντα ενέργειας εμφανίζουν μειώσεις. Δυστυχώς, όμως, μέσα στο πλαίσιο της γενικευμένης ακρίβειας οι τιμές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως χαμηλές.

Σε κάθε περίπτωση εμείς ως καταναλωτές θα γίνουμε … λαγωνικά και θα ψάχνουμε για το λιγότερο ακριβό τιμολόγιο με την ελπίδα ότι θα πετύχουμε … λαγό.

Με την εμπειρία, πάντως, που έχουμε αποκομίσει μέχρι τώρα, όχι στον ενεργειακό τομέα, αλλά στην αγορά τροφίμων, το … κυνήγι των φθηνών τιμών έχει αποτύχει παταγωδώς.

Τα πάσης φύσης «καλάθια» που πολυδιαφημίζει η κυβέρνηση δεν επέφεραν κανένα απολύτως θετικό αποτέλεσμα.

Τα στοιχεία του πληθωρισμού δείχνουν ότι στα τρόφιμα οι αυξήσεις κινούνται σχεδόν στο 10% και όχι σε ετήσια βάση αλλά σε μηνιαία!

Αυτό δεν είναι απλά ακρίβεια είναι ο ορισμός της οικονομικής αφαίμαξης των καταναλωτών. Και το μόνο «όπλο» που τους δίνει η κυβέρνηση είναι τα «καλάθια» με τις δήθεν ευκαιρίες για φθηνότερες αγορές. Αλλά όσο και αν οι καταναλωτές στα ράφια των σούπερ μάρκετ προϊόντα με χαμηλές τιμές δεν βρίσκουν.

Και για τους οικονομικά ασθενέστερους που έχουν την ατυχία να μην έχουν δική τους στέγη το κυνήγι της εξεύρεσης κατοικίας με λογικό ενοίκιο αποδεικνύεται το πλέον δύσκολο. Άλλωστε τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στα ενοίκια είναι σχεδόν διπλάσιος το τρέχον έτος από τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή.

Δύσκολοι καιροί για τους καταναλωτές που ακόμη και αν μετατραπούν σε … λαγωνικά ευκαιριών το πρόβλημα της ακρίβειας δεν πρόκειται να το λύσουν. Εδώ χρειάζεται πολιτική βούληση που είναι ολοφάνερο ότι δεν υπάρχει.