Γιάννης Τριήρης: Προσευχές και «οργισμένες» αποφάσεις

Γιάννης Τριήρης: Προσευχές και «οργισμένες» αποφάσεις
Δευτέρα, 11/12/2023 - 06:33

Τις περισσότερες φορές η τακτική είναι η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, χθες, ο πρωθυπουργός το έριξε και στις … προσευχές.

Στην καθιερωμένη του Κυριακάτικη επικοινωνία μέσω κοινωνικών δικτύων με τους πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, αναφέρθηκε, η αλήθεια είναι παντελώς επιδερμικά, και στο καυτό πρόβλημα της οπαδικής βίας.

Εξέφρασε την «οργή» του και επιχείρησε να … συγκινήσει το «κοινό» του εστιάζοντας στον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού στου Ρέντη, ενώ έκανε αναφορές και στους αδικοχαμένους Άλκη στη Θεσσαλονίκη και Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια . Έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση του θα καταπολεμήσει την οπαδική βία, αλλά για τον τρόπο που θα γίνει αυτό ούτε κουβέντα. «Θα υπάρξουν ανακοινώσεις αύριο (σήμερα) για την οπαδική βία, γι' αυτό δεν θα γράψω για πολλά γι' αυτά σήμερα», έγραψε.

Αντίθετα, καταλήγοντας στα γραφόμενα στην ανάρτηση του, κάλεσε όλους όσους τον παρακολουθούν στα social media «να πούμε μαζί μια προσευχή για τον νέο αυτό άνθρωπο (τον βαριά τραυματισμένο αστυνομικό) που δίνει τον αγώνα για τη ζωή του».

Με προσευχές, όμως, τα προβλήματα δεν λύνονται ούτε η βία καταπολεμάται.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πλέον ολοφάνερο ότι έχει χάσει στην όποια μάχη δίνει με την εγκληματικότητα, είτε στους δρόμους είτε στα γήπεδα.

Το σύνθημα του «νόμος και τάξη» αποδεικνύεται κενό γράμμα. Οι πολίτες, νοιώθουν και είναι απροστάτευτοι γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να καταπολεμήσει ούτε το μεγάλο ούτε το μικρό έγκλημα.

Οι εύκολες λύσεις που ήδη φαίνεται ότι επιλέγονται, όπως για παράδειγμα η αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα, σε καμία περίπτωση δεν είναι πανάκεια στο οξύ πρόβλημα της εγκληματικότητας.

Και στις ΗΠΑ οι ποινές είναι αυστηρές, ενώ ακόμη κάποιες Πολιτείες επιβάλλουν ακόμη και την θανατική ποινή, αλλά η εγκληματικότητα οργιάζει.

Όσον αφορά την οπαδική βία, οι σκέψεις της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στα γήπεδα σίγουρα δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση για το πρόβλημα. Κλείνοντας τα γήπεδα απλά παραδέχεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει τους χούλιγκανς που όλη η ελληνική κοινή γνώμη πιστεύει ότι ανήκουν σ’ αυτούς που αποκαλούνται «γνωστοί – άγνωστοι».

Και το χειρότερο όλων είναι ότι η κυβέρνηση, δεν θέλει να παραδεχτεί ότι η έξαρση της εγκληματικότητας, προφανώς και οφείλεται και στις δικές λανθασμένες πολιτικές.

Η μικροεγκληματικότητα και ο χουλιγκανισμός είναι κοινωνικά φαινόμενα, άρρηκτα συνδεδεμένα με την πολιτική και οικονομική κατάσταση μιας χώρας.

Αλλά αυτά η κυβέρνηση δεν την συμφέρει να τα αξιολογήσει, όπως πρέπει και αυτή η στάση της το πλέον πιθανό είναι να της γυρίσει μπούμερανγκ.

Η έξαρση της εγκληματικότητας είναι από τα βασικά κριτήρια για την ψήφο των πολιτών και μεσοπρόθεσμα, αν η κυβέρνηση δεν τα καταφέρει, το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο τόσο για τη Νέα Δημοκρατία, όσο και για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.