Γιάννης Τριήρης: Έχουμε «περίπου» τραγικά δημόσια νοσοκομεία

Γιάννης Τριήρης: Έχουμε «περίπου» τραγικά δημόσια νοσοκομεία
Τετάρτη, 18/10/2023 - 06:43

Όπως έγινε γνωστό, χθες, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «ξήλωσε» τη διοίκηση του Βενιζέλειου νοσοκομείου στο Ηράκλειο της Κρήτης γιατί δεν γίνονταν χειρουργεία, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Δηλαδή ο κύριος υπουργός παύει τη διοίκηση ενός νοσοκομείου, επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη την οποία υπηρετεί δεν προβαίνει στις αναγκαίες προσλήψεις.

Και έτσι νομίζει ότι ξεπλένει τις ολιγωρίες και τις πολιτικές αποφάσεις της Νέας Δημοκρατίας, επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες στον διοικητή και την αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου.

Ο ίδιος και η κυβέρνηση, δεν έχουν κατά την άποψη του καμία ευθύνη. Και αυτό ο υπουργός Υγείας επί της ουσίας το «εξέπεμψε» κυνικά και σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση, χθες.

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλά δημόσια νοσοκομεία με τις ατελείωτες λίστες αναμονής στα χειρουργεία, τις αναπάντητες για εβδομάδες ακόμη και μήνες αιτήσεις καρκινοπαθών για θεραπείες, τις ελλείψεις κρεβατιών για νοσηλείες και βέβαια τις μεγάλες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, με περισσό κυνισμό τα παραδέχτηκε όλα λέγοντας πως: «Είναι περίπου έτσι. Χωρίς βέβαια γενικεύσεις».

Αν κύριε υπουργέ τα πράγμα είναι «περίπου έτσι» εσείς τι κάνετε για να τα διορθώσετε; Διώχνετε τις διοικήσεις των νοσοκομείων και όλα καλά;

Που είναι αυτές οι πολυδιαφημισμένες 10.000 προσλήψεις που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο εύκολα, και όπως αποδεικνύεται και ανέξοδα, υποσχέθηκε προεκλογικά για να υφαρπάξει τις ψήφους των πολιτών;

Τι είπε ο υπουργός Υγείας, χθες; Πως κάποιες, όχι όλες, θα γίνουν του χρόνου και οι άλλες άγνωστο πότε! Φέξε Μάη μου να φας τριφύλλι, που λέει και ο θυμόσοφος λαός.

Και το χειρότερο είναι ότι δεν θέλει ούτε να δει ούτε να πει την αλήθεια, η οποία πάντως σιγά-σιγά γίνεται ευδιάκριτη για όλο και περισσότεροι πολίτες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αλλεργία σε κάθε τι δημόσιο και κάνει ό,τι μπορεί για να το διαλύσει και να δώσει ζωτικούς τομείς στους ιδιώτες.

Αυτό θα κάνει και ο κ. Χρυσοχοΐδης στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης, όπως ομολόγησε. Θα προσλάβει για ένα τρίμηνο, είπε, ιδιώτες αναισθησιολόγους και θα κάνει έκτακτες προσλήψεις με fast track διαδικασίες. Παλιό το κολπάκι για εργασία με μπλοκάκι και προσλήψεις ημετέρων.

Και για να ξεπλύνει και πάλι τις πολιτικές αυτές αποφάσεις της κυβέρνηση που υπηρετεί ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν δίστασε να κατηγορήσει και τους γιατρούς ότι αυτοί δεν πηγαίνουν να στελεχώσουν δομές της δημόσιας υγείας σε ακριτικές περιοχές παρότι είναι επιτυχόντες σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.

Εδώ βέβαια είπε και μια κάποια αλήθεια ότι το πρόβλημα είναι οι χαμηλές αμοιβές των γιατρών που προτιμούν να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα.

Και αυτό πρόβλημα που η κυβέρνηση του και ο ίδιος πρέπει να λύσουν, είναι. Αλλά δεν το πράττουν. Γιατί η κυβέρνηση που έχει τα ηνία της χώρας για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία δεν θέλει να πληρώνει τίποτα που σχετίζεται με το Δημόσιο, ακόμη και αν το κόστος είναι τεράστιο όχι για την ίδια αλλά για την κοινωνία.