Γιάννης Τριήρης: Ένας κούκος δεν φέρνει την … αλλαγή

Γιάννης Τριήρης: Ένας κούκος δεν φέρνει την … αλλαγή
Τρίτη, 17/10/2023 - 06:44

Οι πολιτικές δυνάμεις του προοδευτικού χώρου θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οι συγκυριακές και μεμονωμένες νίκες δεν μπορούν να φέρουν την αλλαγή.

Προφανώς και υπάρχει άμεση ανάγκη συμπράξεων και προγραμματικών συγκλίσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η καθεστωτική νοοτροπία που αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο εμφανής από τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας από την κυβερνώσα παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Η νίκη του Χάρη Δούκα στην Αθήνα απέναντι στον ανιψιό του πρωθυπουργού Κώστα Μπακογιάννη και του Δημήτρη Κουρέτα στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία απέναντι στον εκλεκτό του Μητσοτάκη Κώστα Αγοραστό για να έχουν πραγματικό αντίκρισμα θα πρέπει να έχουν συνέχεια.

Και για να καταστεί εφικτό αυτό, είναι ηλίου φανερότερο ότι επιβάλλεται η στενότερη συνεργασία μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και πρωτίστως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Είναι πολιτικό λάθος να θεωρεί η Χαριλάου Τρικούπη ότι η νίκη Δούκα στην Αθήνα της ανήκει αποκλειστικά. Το 14% δεν έγινε με «μαγικά» 56%. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της συσπείρωσης που υπήρξε στους ψηφοφόρους κατά τον β’ γύρο των Περιφερειακών εκλογών, με καθαρό στόχο να μην επανεκλεγεί ο Κώστας Μπακογιάννης, όχι μόνο ως πρόσωπο, αλλά κυρίως ως ένας εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

Και την συσπείρωση αυτή, όσο και αν επιχειρεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να το αγνοήσει και να το αποκρύψει την επέφερε η ξεκάθαρη στάση του Κώστα Ζαχαριάδη να καλέσει τους ψηφοφόρους του να υπερψηφίσουν τον Χάρη Δούκα και βέβαια η επίσης καθαρή στάση του Στέφανου Κασσελάκη να προτρέψει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στο β’ γύρο των Περιφερειακών εκλογών να υπερψηφίσουν προοδευτικούς υποψηφίους.

Ο ίδιος ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, αμέσως μετά την μεγάλη νίκη του, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και ευχαρίστησε τον Κώστα Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του.

Το ίδιο περίμενα και οι δημοκρατικοί πολίτες να πράξει και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αλλά δυστυχώς δεν το έπραξε. Μάλιστα, η Χαριλάου Τρικούπη σε άτυπη ενημέρωση της κράτησε σαφέστατες αποστάσεις από κάθε προσπάθεια για παγίωση συνεργασιών και συμπράξεων για το σχηματισμό μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Μάλιστα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τόνιζαν, χθες, ότι «οποιαδήποτε άλλη σεναριολογία (για συμπράξεις με τον ΣΥΡΙΖΑ) νοθεύει τη μεγάλη νίκη, που επιτεύχθηκε χθες το βράδυ. Εμείς είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε νικηφόρα τη Νέα Δημοκρατία και όχι να της πετάμε σωσίβιο σε κάθε δύσκολη στιγμή».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που για μια ακόμη φορά έτεινε χείρα συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ, όπως φαίνεται χωρίς ανταπόκριση, υπογραμμίζεται ότι δεν πρέπει να περάσουμε από την γαλάζια αλαζονεία στην πράσινη αλαζονεία.

Το εάν θα καταστεί εφικτό τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης να συνεργαστούν στο μέλλον προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κυβερνώσα παράταξη, ίσως το ξεκαθαρίσουν όχι τα ίδια τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά οι προοδευτικοί πολίτες που τα ψηφίζουν.

Και ένα πρώτο δείγμα ίσως δούμε στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Τη μεγάλη μερίδα του προοδευτικού κόσμου, το πλέον πιθανό είναι να μην την ενδιαφέρει ποιο κόμματα θα ηγείται της κεντροαριστεράς, αν παραμένει δεύτερο και εκτός εξουσίας. Την ενδιαφέρει να μπει τέλος στην διακυβέρνηση Μητσοτάκη και τα ηνία της χώρας να περάσουν σε προοδευτικές δυνάμεις. Και στη σημερινή συγκυρία, ένας κούκος δεν μπορεί να φέρει την … αλλαγή.