Γιάννης Τριήρης: Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις

Γιάννης Τριήρης: Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις
Δευτέρα, 16/10/2023 - 07:07

Τελείωσε και ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών , με το αποτέλεσμα αυτή τη φορά να είναι αρνητικό για το κυβερνών κόμμα, καθώς έχασε τις 5 από τις 6 Περιφέρειες που έγιναν επαναληπτικές εκλογές, ενώ έχασε επίσης και τις τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, που πληθυσμιακά αποτελούν πάνω από την μισή Ελλάδα.

Αυτή είναι η τελική εικόνα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, από την οποία μπορούν να εξαχθούν και σημαντικά συμπεράσματα, με ένα από αυτά να είναι ότι αποτελεί σοβαρό πολιτικό λάθος να η καλλιέργεια υπερβολικών προσδοκιών.

Και αναφέρομαι στις αλαζονικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών και στελεχών της κυβερνώσας παράταξης ότι η Νέα Δημοκρατία πάει για το 13 στα 13 στις περιφέρειες και για τους 3 στους 3 μεγάλους Δήμους.

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις, λέει ο θυμόσοφος λαός και για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πόσο δίκιο έχει.

Μια διπλή εκλογική αναμέτρηση που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως νίκη της Νέας Δημοκρατίας, εξ αιτίας των φαμφαρόνων της κυβέρνησης, εξελίχθηκε σε ήττα.

Γιατί η εικόνα που έμεινε στο τέλος των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι ότι τη δεύτερη Κυριακή οι εκλεκτοί του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του καταψηφίστηκαν από το λαό.

Βέβαια εκ των υστέρων τα κυβερνητικά στελέχη άρχισαν να θυμίζουν ότι την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών εξέλεξαν 7 «δικούς» τους Περιφερειάρχες -ψέμα πάντως είναι αυτό καθώς προσμετρούν για «δικό» τους και τον Περιφερειάρχη Κρήτης που απλά στήριξαν, αλλά είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ- αλλά και αρκετούς Δημάρχους.

Αλλά τα μεγάλα λόγια για σαρωτική και ολοκληρωτική επικράτηση σε όλες τις περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, δεν ξεχνιούνται και τους γύρισαν μπούμερανγκ. Και η όποια επιτυχία της ΝΔ την πρώτη Κυριακή των εκλογών, επισκιάστηκε από την χθεσινή ήττα της σε 5 περιφέρειες, στην πρωτεύουσα και την συμπρωτεύουσα, καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις προεξέχουσας της Πάτρας.

Ένα ακόμη βασικό πολιτικό συμπέρασμα που μπορεί εύκολα να εξαχθεί είναι ότι η ΝΔ δεν έχει «παντοκρατορία» στη χώρα. Έχει ακόμη πολλή μεγάλη δύναμη, αλλά όχι «παντοκρατορία». Όπως έχασε σε 5+1 περιφέρειες και μάλιστα αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές, έτσι μπορεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση να χάσει ψηφοφόρους ανά την επικράτεια. Και το νέο αφήγημα της ΝΔ ότι οι χθεσινές εκλογές ήταν αυτοδιοικητικές κανείς δεν το ακούει. Γιατί η ΝΔ ήταν αυτή που κομματικοποίησε τις αυτοδιοικητικές εκλογές και μάλιστα με πολιτικά απαράδεκτο τρόπο, αν ισχύουν οι καταγγελίες περί εκβιασμών από κυβερνητικά στελέχη για να ψηφίσουν οι πολίτες τους δικούς της εκλεκτούς.

Υπάρχει βέβαια και ένα ακόμη εξαιρετικά σημαντικό μήνυμα που στάλθηκε από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και αυτή τη φορά με αποδέκτη την μείζονα και την ελάσσονα αντιπολίτευση. Όπου υπήρξε συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με παραδείγματα τον δήμο της Αθήνας και την Περιφέρεια της Θεσσαλίας, οι υποψήφιοι τους κέρδισαν κατά κράτος τους αντιπάλους τους της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι έχασε παταγωδώς ο Κώστας Μπακογιάννης και ο Κώστας Αγοραστός. Έτσι στο μέλλον μπορεί να χάσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΥΓ. Το πλέον σοβαρό ζήτημα που ανέκυψε από αυτές τις εκλογές, πάντως, δεν είναι κομματικό, αλλά ζήτημα Δημοκρατίας. Και αυτό λέγεται αποχή. Και αυτόν τον «εχθρό» το πολιτικό σύστημα ενωμένο πρέπει να τον αντιμετωπίσει, γιατί αυτό τον δημιούργησε.