Γιάννης Τριήρης: Η «καραμέλα» του τάιμινγκ ανάληψης ευθυνών

Γιάννης Τριήρης: Η «καραμέλα» του τάιμινγκ ανάληψης ευθυνών
Παρασκευή, 22/09/2023 - 07:13

Οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες ακούμε συνεχώς από τα στόματα των στελεχών της κυβέρνησης την πρόταση «δεν είναι τώρα η στιγμή για την απόδοση ευθυνών».

Είτε πρόκειται για τις καταστροφικές πυρκαγιές , είτε πρόκειται για τις φονικές πλημμύρες, είτε πρόκειται για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια , είτε πρόκειται για την δολοφονία στο λιμάνι του Πειραιά του 36χρονου που τον πέταξαν στη θάλασσα, από τα κυβερνητικά χείλη ακούμε μονότονα ότι «δεν είναι τώρα η στιγμή για την απόδοση ευθυνών».

Και πότε επιτέλους θα έρθει αυτή η ώρα;

Μέχρι πότε θα περιμένουμε να μάθουμε αν για τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες υπάρχουν πολιτικές ευθύνες –που υπάρχουν- , όπως επίσης και για τον δολοφονία στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας;

Γιατί δεν μπορεί να μην ευθύνονται οι πολιτικοί προϊστάμενοι στους τομείς ευθύνης τους ο καθένας για τις καταστροφές.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η μη απόδοση ευθυνών εδράζεται στην εκτίμηση των κυβερνώντων της χώρας, ότι εμείς οι πολίτες έχουμε «κοντή» μνήμη.

Και γρήγορα θα ξεχάσουμε τους υπεύθυνους για τα δεινά μας. Και έτσι οι πολιτικές ευθύνες θα μετατεθούν στις ελληνικές καλένδες και όλα καλά για την κυβέρνηση.

Και το παράδειγμα της κυβέρνησης φαίνεται ότι ακολουθούν και οι τοπικοί άρχοντες. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας για παράδειγμα «πιπίλισε» και αυτός την «καραμέλα» ότι δεν είναι αυτές οι στιγμές για την απόδοση ευθυνών και προέχει η αποκατάσταση των ζημιών στις πόλεις, στις υποδομές και στις καλλιέργειες της Περιφέρειας.

Το αρνητικό για τον Περιφερειάρχη, αλλά και τους δημάρχους στη Θεσσαλία είναι ότι οι δικές τους αστοχίες που οδήγησαν στις βιβλικές καταστροφές αλλά και σε θανάτους δυστυχώς, σημειώθηκαν λίγες εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να επέλθει η λήθη στους δημότες τους για τις παραλείψεις τους και τις αποτυχημένες παρεμβάσεις τους.

Αυτοί, μάλλον, θα την «πληρώσουν» άμεσα και οι ευθύνες που επιχειρούν να αποτινάξουν από πάνω τους θα τους αποδοθούν. Όχι από την κυβέρνηση, αλλά από τους ίδιους τους πολίτες.

Όσο για τις κυβερνητικές ευθύνες μάλλον όσο και να περιμένουμε δεν πρόκειται ποτέ να φθάσει η στιγμή που θα αποδοθούν.

Άλλωστε, αν υπήρχε πρωθυπουργική βούληση ήδη θα έπρεπε κάποιοι υπουργοί να έχουν απομακρυνθεί από τους υπουργικούς τους θώκους. Και αυτό δεν έγινε.

Μένει να περιμένουμε να δούμε αν στο μέλλον θα υπάρξουν ανατροπές, αν η μνήμη των Ελλήνων «ενισχυθεί» και οι πολίτες αποδώσουν έμπρακτα τις ευθύνες σ’ αυτούς που ανήκουν.