Γιάννης Τριήρης: Τα φτωχαδάκια που τους φωνάζουν πλούσιους

Γιάννης Τριήρης: Τα φτωχαδάκια που τους φωνάζουν πλούσιους
Δευτέρα, 08/05/2023 - 07:19

Πλύση εγκεφάλου με «υψηλές τεχνικές» επιχειρούν να κάνουν στους Έλληνες πολίτες, τόσο η απερχόμενη κυβέρνηση και τα στελέχη της, όσο και τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης, όσο πλησιάζει η μέρα των εθνικών εκλογών.

Όλο και πιο συχνά ο ίδιος ο απερχόμενος πρωθυπουργός κάνει λόγο στις ομιλίες του ανά την Επικράτεια, ότι πράγματι η κυβέρνηση του απέτυχε σε ορισμένους τομείς και ότι χρειάζεται μια δεύτερη τετραετία για να πετύχει να υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε το 2019 και όλα όσα και τώρα προεκλογικά υπόσχεται.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, προβάλει ως το μεγάλο του «ατού» τις δήθεν μεγάλες επιτυχίες της κυβέρνησης του στον οικονομικό τομέα και περιορίζει τις όποιες «διορθώσεις» θέλει να κάνει σε μια δεύτερη τετραετία ε άλλους τομείς.

Θέλει σώνει και καλά να πείσει ότι στην οικονομία όλα βαίνουν καλώς, καθώς γνωρίζει ότι η «τσέπη» είναι ίσως το βασικότεροι κριτήριο για την ψήφο των πολιτών.

Στο ίδιο μοτίβο κινούνται προπαγανδιστικά και τα ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης υπερτονίζοντας τις δήθεν μεγάλες επιτυχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον οικονομικό τομέα.

Το πόσο μεγάλο ψέμα είναι αυτό το κατέδειξε και η πρόσφατη έρευνα της Eurostat, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει το τρίτο πιο χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022.

Την έρευνα αυτή της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής στην κυριολεξία την έθαψαν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Την ανέδειξε, όμως ο ξένος τύπος, με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, για παράδειγμα να εξηγεί το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι δείκτης του πλούτου μιας χώρας.

Δεν υπολογίζεται σε ευρώ, αλλά σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ). Η μέση τιμή του ΑΕΠ της ΕΕ ορίζεται σε 100 ΜΑΔ. Το 2022 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν μόλις 68 ΜΑΔ..

Η Ελλάδα βρίσκεται έτσι πλέον κάτω από χώρες όπως η Λετονία, η Ρουμανία και η Κροατία ενώ πιο χαμηλά από την Ελλάδα βρίσκονται μόνο η Σλοβακία και η Βουλγαρία.

Αυτή είναι η οικονομική επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Γίναμε τα φτωχαδάκια της Ευρώπης.

Και όσοι διαδίδουν κουβέντες του καφενείου του τύπου «οι Έλληνες έχουν λεφτά», «τα μαγαζιά είναι γεμάτα», «όλοι πάνε εκδρομές», ξεχνούν ότι περίπου 4.000.000 Έλληνες χρωστούν στην εφορία 114 δισ. ευρώ το 2022. Και μάλιστα για το 1.412.000 από αυτούς έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στα 2.040.000.

Και στα χρέη αυτά, θα πρέπει να προστεθούν επίσης άλλα 115 δισ. ευρώ που σύμφωνα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι το υπόλοιπο δανείων προς τις τράπεζες στο τέλος του 2022.

Και στα χρέη αυτά των «Ελλήνων που έχουν λεφτά, κάνουν εκδρομές και πηγαίνουν σε μαγαζιά για διασκέδαση» που διακινούν οι προπαγανδιστές της κυβέρνησης, θα πρέπει να προστεθούν και πάνω από 3 δισ. ευρώ μόνο στις εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, από σχεδόν 500.000 νοικοκυριά για τα οποία οι εταιρίες και η ΔΕΗ μαζί τους έκαναν αιτήσεις το 2022 στον ΔΕΔΔΗΕ για να τους κόψουν το ρεύμα.

Και είναι μακρύς ο κατάλογος των χρεών των «πλούσιων» κατά την κυβέρνηση Μητσοτάκη Ελλήνων.

Όσο για τα λεγόμενα «θεσμικά» ζητήματα, δεν χωρά συζήτηση. Υποκλοπές, χειραγώγηση της δικαιοσύνης, αστυνομικό κράτος, ελληνική μαφία, αποσάθρωση εργασιακών σχέσεων, διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, διαχείριση του μεταναστευτικού, πελατειακό κράτος, συμμετοχή στελεχών της κυβέρνησης σε αδιαφανείς διαδικασίες διαχείρισης δημοσίου χρήματος δεν αμφισβητούνται, παρά μόνο από την ίδια την κυβέρνηση και τους φανατικούς οπαδούς της.