Γιάννης Τριήρης: Ο …πλασιέ, οι βοσκοί και οι φτωχοί νέοι

Γιάννης Τριήρης: Ο …πλασιέ, οι βοσκοί και οι φτωχοί νέοι
Πέμπτη, 06/04/2023 - 06:55

Δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο «πλασιέ» για το πασχαλινό εμπόρευμα τους ο Σκλαβενίτης, ο Μασούτης, ο Γαλαξίας και τα άλλα σούπερ μάρκετ από τον υπουργό Ανάπτυξης που έχει μπει δυναμικά στην διαφήμιση των φτηνών (;) αρνιών που διαθέτουν στο καταναλωτικό κοινό εν όψει του σουβλίσματος του πατροπαράδοτου οβελία την Κυριακή του Πάσχα.

Με επίσημες ανακοινώσεις, με προσωπικές συνεντεύξεις σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης το έχει πάρει προσωπικά και προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο, θέλοντας να πείσει ότι οι τιμές είναι χαμηλές και το νέο του «καλάθι» το Πασχαλινό θα δώσει ανάσες στους «μαδημένους» από την ακρίβεια καταναλωτές.

Οι ίδιοι οι καταναλωτές, όμως και την περίοδο αυτή των εορτών του Πάσχα, όπως άλλωστε και όλους τους προηγούμενους μήνες κρατάνε «μικρό καλάθι», καθώς γνωρίζουν καλύτερα από κάθε υπουργό ότι η ακρίβεια έχει εγκατασταθεί για τα καλά στο σύνολο της αγοράς αλλά κόμη περισσότερο στα ράφια των σούπερ μάρκετ με τον πληθωρισμό στον τομέα των τροφίμων να είναι της τάξης του 15%.

Δεν θα ήταν δίκαιο, όμως, να μην αναφέρουμε και την άλλη πλευρά. Αυτή των Ελλήνων κτηνοτρόφων που φωνάζουν ότι πέφτουν θύματα και μάλιστα εις διπλούν.

Οι ισχυροί παράγοντες της αγοράς τους πιέζουν για εξευτελιστικές τιμές στα αρνιά τους, ενώ κάποιοι καταγγέλλουν ότι όπου οι καταναλωτές βλέπουν χαμηλές τιμές αρνιών θα πρέπει να «ψιλιάζονται» ότι πρόκειται για εισαγόμενα και όχι για ελληνικά. Σε κάθε περίπτωση οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν στα όρια του οικονομικού αφανισμού τους.

Υπάρχουν όμως και χειρότερα. Χθες είδε το φως της δημοσιότητας έρευνα της Eurostat που αφορά την φτώχεια των νέων ηλικίας 15-29 ετών στην ΕΕ για το έτος 2021.

Δυστυχώς δεν προκαλεί πλέον έκπληξη ότι μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στο «βάθρο» των αρνητικών πρωταθλητών της φτώχειας.

Στην Ελλάδα λοιπόν κοντά στον κίνδυνο της φτώχειας βρισκόταν το 26% των νέων δηλαδή ένας στους τέσσερις.

Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση πίσω από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, με το 14,2% των νέων σε ηλικία Ελλήνων να έχουν υποστεί σημαντικές υλικές και κοινωνικές στερήσεις το 2021.

Και όλοι γνωρίζουμε ότι σήμερα τα πράγμα είναι ακόμη χειρότερα, με την ακρίβεια να κατατρώει τα εισοδήματα και τις όποιες αυξήσεις των μισθών να μην μπορούν να καλύψουν τον υψηλό πληθωρισμό.

Κατά τα λοιπά το μεγάλο «ατού» της κυβέρνησης είναι η οικονομία!

ΥΓ. Το καλύτερο το άκουσα, χθες, σε μια ραδιοφωνική εκπομπή με εκπρόσωπο των κτηνοτρόφων της Νάξου να τρολάρει τον υπουργό Ανάπτυξης, καλώντας τον να φτιάξει ένα ακόμη «καλάθι» αυτό του «κτηνοτρόφου» και να βάλει μέσα φτηνές ζωοτροφές, φτηνά εφόδια και φτηνά καύσιμα.