Γιάννης Τριήρης: Η τραγωδία στα Τέμπη και το απαράδεκτον της … λήθης

Γιάννης Τριήρης: Η τραγωδία στα Τέμπη και το απαράδεκτον της … λήθης
Παρασκευή, 03/03/2023 - 07:11

Θα πρέπει να βγει από το μυαλό όποιων «άρρωστων» μπορεί να το σκέφτονται, ότι την τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς -που δυστυχώς καθημερινά αυξάνονται- στο εγκληματικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να την «δει» και υπό το πρίσμα των επερχόμενων εκλογών.

Και μόνο στη σκέψη ενός τέτοιου ενδεχομένου ο ελληνικός λαός φρίττει. Τα αίτια της τραγωδίας πρέπει να αναδειχθούν στο ακέραιο και προς όλες τις κατευθύνσεις και φυσικά να υπάρξουν οι συνέπειες τόσο σε ποινικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Και για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης ήδη έχει ανάβει η Δικαιοσύνη.

Στο πολιτικό σκέλος τώρα, πράγματι υπήρξε η παραίτηση του υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, αλλά σίγουρα αυτό δεν αρκεί.

Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποδώσουν τις πολιτικές ευθύνες και θα το πράξουν στις επικείμενες εκλογές με την ψήφο τους. Κάθε σκέψη συσχετισμού της εθνικής τραγωδίας με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών αν μη τι άλλο είναι απαράδεκτη.

Δυστυχώς, όμως, ήδη έχουν αρχίσει να διακινούνται σενάρια για την ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος και μάλιστα να αποδίδονται και σε κυβερνητικούς κύκλους.

Επισήμως βεβαίως η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία αναφορά σε εκλογές, ούτε τις έχει συσχετίσει με το τεράστιο πολιτικό κόστος που χωρίς αμφιβολία θα υπάρξει εξαιτίας του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, μετά και τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το τρόπο που λειτουργούν στις χώρα μας οι σιδηρόδρομοι.

Υπάρχουν όμως τα «παπαγαλάκια» που επιμένουν να διαρρέουν σενάρια μετάθεσης των εκλογών, χύνοντας μάλιστα κροκοδείλια δάκρυα για τους άτυχους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη.

Γράφουν και λένε ότι δεν μπορεί να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός εκλογές τώρα γιατί θα έχουμε τις κηδείες των αδικοχαμένων ή τα μνημόσυνα τους. Μάλιστα κάποιοι έχουν σκύψει και στα ημερολόγια τους για να δουν αν και κατά πόσο μπορεί να αλλάξει η 9η Απριλίου που έστω και αν δεν είχε επισημοποιηθεί, θεωρείτο η «κλειδωμένη» ημερομηνία των εθνικών εκλογών.

Όλοι οι Έλληνες εύχονται όχι από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και από καμία κυβέρνηση και ποτέ, να μην υπάρχουν τέτοιες μύχιες σκέψεις … καιροσκοπισμού και άμβλυνσης των πολιτικών επιπτώσεων μιας εθνικής τραγωδίας δια της … λήθης που μπορεί να επέλθει με την πάροδο του χρόνου.

Σίγουρα τη δεδομένη στιγμή προέχει η περίθαλψη των τραυματιών, η ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων και η ψυχολογική στήριξη των συγγενών τους.

Αλλά η αναζήτηση και απόδοση ευθυνών είναι εξίσου σημαντική. Και όχι μόνο ποινικά, αλλά και πολιτικά.

Και μόνο η σκέψη για πολιτικά παιχνίδια … εκτόνωσης μέχρι τις κάλπες είναι απαράδεκτη.