Γιαννης Τριήρης: Μεγάλο ατόπημα η πολιτική διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη

Γιαννης Τριήρης: Μεγάλο ατόπημα η πολιτική διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη
Πέμπτη, 02/03/2023 - 06:45

Είναι τεράστιο ατόπημα από μέρους της κυβέρνησης να επιχειρεί να κάνει πολιτική διαχείριση της εθνικής τραγωδίας με τους δεκάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Είναι τεράστιο ατόπημα ο πρωθυπουργός της χώρας να λειτουργεί ως «πραγματογνώμονας» και να σπεύδει να αποποιηθεί τις πολιτικές ευθύνες που του αναλογούν, ρίχνοντας τες στον παραιτηθέντα -και ορθώς- υπουργό Μεταφορών και δηλώνοντας στο πανελλήνιο μέσω διαγγέλματος ότι για το τραγικό δυστύχημα «όλα δείχνουν πως το δράμα οφείλεται, δυστυχώς, κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος».

Πως έβγαλε τόσο εύκολα το συμπέρασμα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιατί αν και πάλι επιχειρήσει να πείσει -κατά την πάγια τακτική του- ότι δεν γνώριζε για τα τεράστια προβλήματα των ελληνικών σιδηροδρόμων, ελάχιστοι είναι αυτοί που θα τον πιστέψουν και πολύ περισσότερο θα τον αθωώσουν.

Γιατί η περίπτωση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη με τους δεκάδες νεκρούς και μάλιστα στην συντριπτική τους πλειοψηφία νέα παιδιά και φοιτητές, δεν είναι σαν την υπόθεση υποκλοπών.

Εδώ δυστυχώς όλη η χώρα θρηνεί νεκρούς.

Και όλοι οι Έλληνες -όχι μόνο οι πολιτικοί- απαιτούν απαντήσεις για το ποιοι ευθύνονται για την τραγωδία που έχει βυθίσει στο πένθος την Ελλάδα.

Ο σταθμάρχης της Λάρισας που, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, φέρεται να έχει κάνει μοιραίο χειρισμό, δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταδειχθεί ως ο μοναδικός υπαίτιος του δυστυχήματος λόγω ανθρώπινου λάθους.

Οι καταγγελίες που έγιναν από τους σιδηροδρομικούς και τα ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Είναι μείζον πολιτικό ζήτημα ότι το σύστημα ασφαλείας και ελέγχου των αμαξοστοιχιών ενώ έχει αποκτηθεί εδώ και μια εικοσαετία δεν έχει εγκατασταθεί πλήρως.

Είναι μείζον πολιτικό ζήτημα ότι δεν λειτουργούσε η σηματοδότηση στη μοιραία γραμμή.

Είναι μείζον πολιτικό ζήτημα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειξε εγκληματική όπως αποδείχθηκε αδιαφορία στις προειδοποιήσεις και μάλιστα μόλις πριν 3 εβδομάδες των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο ότι «όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους και την ασφαλή λειτουργία και κυκλοφορία των τρένων, τα ατυχήματα δεν έχουν τελειωμό…Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, κάνοντας διαπιστώσεις».

Είναι μείζον πολιτικό ζήτημα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας έχει παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή η χώρα μας δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει με βάση την οδηγία για τη δημιουργία ενιαίου Ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου.

Είναι μείζον πολιτικό ζήτημα ο τρόπος που παραχωρήθηκαν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι στους Ιταλούς και η μετέπειτα αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης για το πως λειτουργούν.

Για όλα αυτά πρέπει να δώσει απαντήσεις η κυβέρνηση και να αφήσει κατά μέρος την πολιτική διαχείριση της τεράστιας τραγωδίας που βιώνουμε.

ΥΓ. Πάντως ως χώρα έχουμε δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να «φτιάξουμε» σιδηροδρόμους, χωρίς φυσικά να το πετύχουμε. Μάλλον τα δισεκατομμύρια αυτά κάποιους άλλους «έφτιαξαν».