ΣΠΕΦ: Να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα για τους επενδυτές στα φωτοβολταϊκά

ΣΠΕΦ: Να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα για τους επενδυτές στα φωτοβολταϊκά
Δευτέρα, 15/04/2024 - 06:15

Αναφορικά με τον νομοσχέδιο, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως και σήμερα οι παραγωγοί ενέργειας με φωτοβολταϊκά ζητούν να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα χωρίς ευθύνη των επενδυτών.

Να καθοριστούν με δίκαιο και αξιόπιστο τρόπο οι προθεσμίες που εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μεταβολή των Τιμών Αναφοράς εκτός διαγωνισμών σε όσους έχουν λάβει όρους σύνδεσης και ως προς την υλοποίηση των έργων τους ζητά ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).

Με αυτόν τον τρόπο θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι επενδυτές αν πράγματι αξίζει να προχωρήσουν τις επενδύσεις αυτές υπό το φως των εντεινόμενων περικοπών που θα αντιμετωπίσουν την παραγωγή τους τονίζει ο Σύνδεσμος σε επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο Δρ. Στέλιο Λουμάκη και εστάλη στο πλαίσιο διαβούλευσης του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ.

Παρόλαυτα ο ΣΠΕΦ θεωρεί αυτονόητη εξέλιξη την παύση υποδοχής νέων αιτήσεων καθώς και έκδοσης όρων σύνδεσης από τους διαχειριστές καθώς η αγορά των ΑΠΕ, δηλαδή έργα εν λειτουργία καθώς και με όρους σύνδεσης, έχει όχι μόνο ξεπεράσει τα όρια του ΕΣΕΚ για το 2030 αλλά και την ίδια τη ζήτηση ηλεκτρισμού τόσο στον πραγματικό χρόνο όσο και σε ετήσιο όγκο ελέγχου ακόμη και υπό συνθήκες τέλειας αποθήκευσης, αν μπορούσε θεωρητικά να υπάρξει.

Αναφορικά με τον νομοσχέδιο, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως και σήμερα οι παραγωγοί ενέργειας με φωτοβολταϊκά ζητούν να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα χωρίς ευθύνη των επενδυτών, αφού όσοι έχουν λάβει όρους σύνδεσης από ΔΕΔΔΗΕ και τους έχουν αποδεχτεί και κατόπιν έχουν καταθέσει πλήρη φάκελο στον ΔΑΠΕΕΠ για σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης έως 30/4/24 που ζητά το ν/σ, πέραν της αίτησης τους για σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορούν άμεσα να υποβάλουν αν δεν το έχουν ήδη πράξει, δεν μπορούν να ελέγξουν τον χρόνο που αυτή θα υπογραφεί γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι καθόλου προβλέψιμος στους χρόνους του.

«Κατά την άποψη μας πάντως το «φίλτρο» της Σύμβασης Σύνδεσης που περιλαμβάνεται στη διάταξη είναι περιττό» σημειώνει ο ΣΠΕΦ.

Επιπλέον προτείνει το ορόσημο της 1/5/24 να μετατεθεί στις 1/6/24, ώστε να βρίσκεται χρονικά οπωσδήποτε κατόπιν της ψήφισης του ν/σ, που εκτιμάται έως τις αρχές Μαίου ενώ θεωρεί πιο δόκιμο η καταληκτική ημερομηνία για δήλωση αίτηση ετοιμότητας ή αίτηση ενεργοποίησης της σύνδεσης των σταθμών ώστε να μπορούν να κρατήσουν το δικαίωμα για εκτός διαγωνισμού διοικητικά οριζόμενη τιμή αναφοράς να μετατεθεί στο τέλος του έτους.

«Θεωρούμε πως η 31/12/24 ως προθεσμία θα ήταν πιο δόκιμη, αφού οι έξι μήνες για την υλοποίηση ενός τυπικού Φ/Β έργου ισχύος έως 1MW μαζί με τις παραγγελίες και τον χρόνο παράδοσης των υλικών αποτελούν εύλογο διάστημα»

Επιπλέον προτείνει να περιληφθεί στο άρθρο που αφορά στην εγκατάσταση συστημάτων τηλεποπτείας και τηλεδιαχείρισης σε σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης , ρητό χρονικό πλαίσιο και ποινές -κατ’ αντιστοιχία με τους 6 μήνες από 1/5/24 που προβλέπονται στο άρθρο 110, παρ. 6, για τα έργα εγκατεστημένης ισχύος άνω του 1 MW- σχετικά με την υλοποίηση της εγκατάστασης των προβλεπόμενων διατάξεων τηλεποπτείας και τηλεδιαχείρισης από τον Διαχειριστή των σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ με εγκατεστημένη ισχύ μεγαλύτερη των 400 kW που συνδέονται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και που προβλέπει το ν/σ.

«Η πρόκληση, σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 3468, της τηλεδιαχείρισης από τον ΔΕΔΔΗΕ των εν λόγω σταθμών ήταν από τον Ιούλιο του 2019 γνωστή και θα έπρεπε να είχε δρομολογηθεί και υλοποιηθεί ταυτόχρονα με την έκδοση και υλοποίηση των χιλιάδων Όρων Σύνδεσης που εξέδωσε ο διαχειριστής τα προηγούμενα 5 χρόνια» τονίζει ο ΣΠΕΦ και συμπληρώνει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ άλλωστε έχει επανειλημμένα δημοσίως αναφέρει πως μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους θα έχει την δυνατότητα τηλεδιαχείρισης του 80% των επιλέξιμων προς κατά προτεραιότητα περικοπή μονάδων ΑΠΕ που συνδέονται στο δίκτυο του, οπότε δεν υφίσταται κανένας λόγος η διάταξη να παραμένει χρονικά αόριστη.