Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση για PPAs και προμηθευτές

Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση για PPAs και προμηθευτές
Πέμπτη, 14/03/2024 - 06:41

Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση.

Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Ενέργειας για την κατά απόλυτη προτεραιότητα, χορήγηση σε κατόχους σταθμών Α.Π.Ε. Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, που θα προσφέρουν ηλεκτρική ενέργεια σε αγρότες. Απαραίτητη προϋπόθεση η διμερής σύμβαση με προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση οι Προμηθευτές που αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση των κατόχων συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με σύμβαση προμήθειας με Τιμολόγιο ΓΑΙΑ, αναλαμβάνουν επιπροσθέτως την υποχρέωση άμεσης εξόφλησης του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών αυτών, προς άλλον ή άλλους Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, που αφορούν καταναλώσεις μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023. Στην περίπτωση αυτή ο Προμηθευτής υποκαθίσταται στα δικαιώματα του προηγούμενου Προμηθευτή για την ανάκτηση των καταβληθέντων ληξιπρόθεσμων οφειλών των κατόχων συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που εκπροσωπούν.

Απόλυτη προτεραιότητα για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης έχουν και τα έργα προτεραιότητας Β που προωθούνται για PPAs για τη βιομηχανία. Προϋπόθεση για τους κατόχους των συγκεκριμένων έργων να έχει συναφθεί διμερής σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με χρηματοοικονομική διευθέτηση ή με φυσική παράδοση, μεταξύ του Παραγωγού, ως πωλητή, και Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, ως αγοραστή για την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα έργα Α.Π.Ε. Να υπάρχει υπεύθυνη δήλωση με την οποία δεσμεύεται ότι θα συνάψουν διμερή σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ή διμερείς συμβάσεις), με χρηματοοικονομική διευθέτηση ή με φυσική παράδοση, ως πωλητής, με Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας ως αγοραστή. Συμφωνία που περιγράφει τους βασικούς όρους της διμερούς σύμβασης και τα συγκεκριμένα έργα Α.Π.Ε., της Ομάδας προτεραιότητας του άρθρου 2 της ως άνω απόφασης, καθώς και αγ) δήλωση του Προμηθευτή, ο οποίος δεσμεύεται ότι θα συνάψει σχετική σύμβαση προμήθειας με τελικό πελάτη ή τελικούς πελάτες μη οικιακής χρήσης, για έργα Α.Π.Ε. που υπάγονται στην Ομάδα Β της ανωτέρω υπουργικής απόφασης και μα έχει συναφθεί διμερής σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με χρηματοοικονομική διευθέτηση ή με φυσική παράδοση, μεταξύ του ως άνω αντισυμβαλλόμενου του παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας της περ. α) και του ενεργοβόρου βιομηχανικού καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος υπάγεται σε τομείς ή υποτομείς, που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα I του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης (TCTF) για την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας προς τον ενεργοβόρο βιομηχανικό καταναλωτή.