Ενστάσεις για τις νέες αλλαγές στις προτεραιότητες για σύνδεση στο δίκτυο - Πώς απαντάει το ΥΠΕΝ

Ενστάσεις για τις νέες αλλαγές στις προτεραιότητες για σύνδεση στο δίκτυο - Πώς απαντάει το ΥΠΕΝ
Παρασκευή, 15/03/2024 - 06:38

Πέρασε η τροπολογία που αλλάζει τις προτεραιότητες για σύνδεση στο δίκτυο για έργα ΑΠΕ που προσφέρουν ενέργεια, μέσω PPAs.

Μιλώντας χθες στη βουλή ο υπουργός Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε πως «για την περίπτωση των αγροτών υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στον πρωτογενή τομέα από πλευράς κόστους και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ύπαρξης υψηλών χρεών». Ανέφερε πως «ο ηλεκτρικός χώρος έχει κόστος για να τον δημιουργήσεις και η προτεραιοποίηση αυτή είναι αναγκαία για να κρατήσουμε την παραγωγική μας βάση και στον αγροτικό τομέα και στις ενεργοβόρες βιομηχανίες». Σημείωσε ακόμα πως ως τώρα οι αυτοί που είχαν δυνατότητα και είχαν ηλεκτρικό χώρο στη διάθεσή τους δεν έχουν προχωρήσει σε ευνοϊκές διμερείς συμβάσεις προς τη βιομηχανία, ενώ η βιομηχανία παραπονιόταν ότι δεν υπάρχει διάθεση από τους παραγωγούς να προσφέρουν διμερείς συμβάσεις.

Η τροπολογία πάντως προκάλεσε αντιδράσεις στην αγορά, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά να κάνει λόγο για διευθετήσεις συμφερόντων, που επιβαρύνουν στην ουσία τους αγρότες.

«Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση αλλάζει τους κανόνες σχετικά με τις προτεραιότητες με πραξικοπηματικού τύπου τροπολογίες που ψηφίζονται σε άσχετα νομοσχέδια και χωρίς προηγούμενη ουσιαστική διαβούλευση. Η Τροπολογία με αφορμή τα διμερή συμβόλαια για τη ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ και τους Αγρότες, η οποία περιέχεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης!! προχωράει σε τροποποίηση των προτεραιοτήτων, προφανώς προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων εταιρειών, που οι καθυστερημένες αιτήσεις τους από τα «αζήτητα» παρακάμπτουν τη σειρά και γίνονται Χρυσοφόρα έργα. Στην ουσία η Κυβέρνηση παραβιάζει τη δική της Υπουργική Απόφαση με την οποία μοίρασε φωτογραφικά τον ηλεκτρικό χώρο, επιχειρώντας να μοιράσει τώρα και την μειωμένη ηλεκτρική κατανάλωση της χώρας σε συγκεκριμένους καθετοποιημένους παρόχους – παραγωγούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.