Ετοιμάζεται υπουργική απόφαση για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Ετοιμάζεται υπουργική απόφαση για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά
Τρίτη, 12/03/2024 - 06:43

Σύμφωνα με πληροφορίες και πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας έχει συνεισφέρει σε αυτές τις μελέτες, ενώ με βαση τα όσα έχουν ακουστεί εξετάζεται να υπάρχουν οπωροκηπευτικά και δενδρώδεις καλλιέργειες.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θα βγει η κοινή υπουργική απόφαση σε σχέση με την προώθηση των αγροτικών φωτοβολταϊκών. Ο δρόμος άνοιξε με νομοσχέδιο του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και πλέον τα αρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται μελέτες για το είδος των καλλιεργειών που θα υπάρχουν κάτω από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με πληροφορίες και πανεπιστημιακό ίδρυμα της χώρας έχει συνεισφέρει σε αυτές τις μελέτες, ενώ με βαση τα όσα έχουν ακουστεί εξετάζεται να υπάρχουν οπωροκηπευτικά και δενδρώδεις καλλιέργειες. Άλλωστε, όπως έχουμε αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν στόχος είναι να αναζωογονηθεί η αγροτική παραγωγή στη χώρα μας μέσα από τη στήριξη των αγροβολταϊκών. Μάλιστα, δρομολογούνται εξελίξεις και σε σχέση με την αύξηση των περιθωρίων στους υποσταθμούς για να υποδεχθούν έργα αυτοπαραγωγής. Για το σκοπό αυτό στόχος είναι να διευρυνθούν τα όρια που είχαν δοθεί πριν 1,5 χρόνο σε σχέση με τους υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ. Με νομοθετική ρύθμιση τότε προβλέφθηκε η απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου και συγκεκριμένα 40% για φωτοβολταϊκά στις στέγες, 30% για τους αγρότες.

Από την άλλη σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες με φωτοβολταϊκά και ο πανελλήνιος σύνδεσμος αγροτικών φωτοβολταϊκών ζητούν σε σχέση με τις καταστροφές που υπέστησαν συστήματα από την κακοκαρία Daniel το επιπλέον ποσό που δεν θα αποζημιωθεί από τις ασφαλιστικές να δοθεί από την αρωγή. Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά φωτοβολταϊκά τα συστήματα υπέστησαν από ολοκληρωτική ή μέχρι και 70% καταστροφή. Οι ζημιές αφορούσαν περιφράξεις, τα πάνελ, τις βάσεις των φωτοβολταϊκών μέχρι και τις κάμερες. Να σημειωθεί πως στην Λάρισα, την Παρασκευή 15 Μαρτίου στις 15.00, θα πραγματοποιηθεί η 12η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας.

Ο κλάδος βλέπει με ενδιαφέρον και τη ρύθμιση που αφορά τις σειρές προτεραιότητας για έργα PPA. Η ρύθμιση αυτά αφορά τα έργα τα οποία αναμένεται να τροφοδοτήσουν επιχειρήσεις με ρεύμα με βάση συμβόλαια PPA. Τα έργα αυτά αναμένεται να στηρίξουν τόσο τις βιομηχανίες, όσο και αγροτικά σχήματα. Τελικά τις επόμενες ώρες αναμένεται να κατατεθεί η τροπολογία του υπουργείου Ενέργειας, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών (Pillar II).