ΕΛΕΤΑΕΝ: Όλα τα video από την ημερίδα για την εφοδιαστική αλυσίδα στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα

ΕΛΕΤΑΕΝ: Όλα τα video από την ημερίδα για την εφοδιαστική αλυσίδα στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα
Παρασκευή, 01/12/2023 - 13:29

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΟΤΕ Academy, η Ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ με θέμα τις προκλήσεις και τις προοπτικές για την ανάπτυξη της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα. Η Ημερίδα οργανώθηκε σε συνεργασία με την Norwegian Offshore Wind.

Πάνω από 65 επιχειρήσεις από την Ελλάδα, τη Νορβηγία και άλλες χώρες συζήτησαν αναλυτικά σε ένα πυκνό, ολοήμερο πρόγραμμα. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρήσεις από όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας των ΥΑΠ βρέθηκαν στον ίδιο χώρο για να γνωριστούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και τεχνογνωσία και να εξετάσουν πώς μπορούν να προγραμματίσουν τα επόμενα βήματα.

Βασικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχουν πολλές προκλήσειςγια την ανάπτυξη της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας στα ΥΑΠ, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει σημαντικές δυνατότητες και ευκαιρίες. Ήδη η Ελλάδα διαθέτει αναπτυγμένους, σε ικανό ή σημαντικό βαθμό, κρίσιμους κρίκους της αλυσίδας αυτής όπως είναι η βιομηχανία καλωδίων, τσιμέντου και η μεταλλοβιομηχανία. Διαθέτει επίσης παράδοση σε άλλους σημαντικούς τομείς όπως τα ναυπηγεία, τα λιμάνια και η ναυτιλία και σημαντική ερευνητική εμπειρία μέσω της ακαδημαϊκής κοινότητας και των Πανεπιστημίων.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν από την ΕΛΕΤΑΕΝ και τους συνεργάτες τηςδύο μελέτες:

– Η μελέτη που επιμελήθηκε η iWind Renewables για τις τεχνικές απαιτήσεις των χώρων για την κατασκευή των εξοπλισμών θαλασσίων αιολικών πάρκων.

Δείτε την παρουσίαση της μελέτης από τον Παναγιώτη Χαβιαρόπουλο, Μέλος του ΔΣ, Συντονιστή της Ομάδας Εργασίας επενδυτών ΥΑΠ και Δ/νοντα Σύμβουλο της iWind RenewablesΕΔΩ

– Τα αποτελέσματα της έρευνας αγοράς που εκτέλεσε η εταιρεία Σαμαράς & Συνεργάτες. Η έρευνα έγινε με χρήση ερωτηματολογίου και συνεντεύξεων με τα στελέχη επιχειρήσεων στην Ελλάδα που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Δείτε την παρουσίαση της έρευνας από τον Παναγιώτη Καστανίδη, Δ/ντη του Τομέα Ενέργειας της Σαμαράς & ΣυνεργάτεςΕΔΩ

Δείτε επίσης τιςυπόλοιπες παρουσιάσεις ΕΔΩ