Γιατί οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας διαφωνούν με τα μέτρα εμπορικής άμυνας

Γιατί οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας διαφωνούν με τα μέτρα εμπορικής άμυνας
Παρασκευή, 01/12/2023 - 06:10

Στην επιστολή μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι η επιβολή μέτρων εμπορικής άμυνας σε ηλιακά φωτοβολταϊκά προϊόντα θα επιβραδύνει την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας.

Περισσότερες από 400 ευρωπαϊκές εταιρείες ηλιακής ενέργειας δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή ενόψει της σημερινής συνάντησης των επικεφαλής της ηλιακής βιομηχανίας, των εθνικών υπουργών και του επιτρόπου της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, Τιερί Μπρετόν, διαφωνώντας με την επιβολή μέτρων εμπορικής άμυνας στον ηλιακό τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την καλούν να μην ξεκινήσει εμπορική έρευνα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δασμούς στα εισαγόμενα ηλιακά προϊόντα. Εκτιμούν ότι η επιβολή μέτρων εμπορικής άμυνας θα επηρεάσει σίγουρα αρνητικά την ευρωπαϊκή απασχόληση.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι η επιβολή μέτρων εμπορικής άμυνας σε ηλιακά φωτοβολταϊκά προϊόντα θα επιβραδύνει την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας. Μάλιστα φέρνουν ως παράδειγμα την κατάργηση των αντιντάμπινγκ μέτρων που ίσχυαν σε ηλιακούς συλλέκτες που εισαγόντουσαν από την Κίνα, μέχρι το 2018. Πλέον περισσότερο από το 90% των φωτοβολταϊκών πανελ και άλλων εξαρτημάτων προέρχονται από την Κίνα. Υπενθυμίζεται πως πριν μερικές ημέρες η Ε.Ε. γνωστοποίησε την πρόθεσή της να ερευνήσει τις επιδοτήσεις για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο σε έκθεσή της η SolarPower Europe αποκάλυψε ότι το εργατικό δυναμικό στην βιομηχανία ηλιακής ενέργειας στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 39% σε 648.000 μέχρι το τέλος του 2022, από 466.000 εργαζομένους το 2021 και εκτιμά πως φαίνεται τώρα πιο πιθανό ότι η σταθερή ανάπτυξη της ηλιακής βιομηχανίας θα προσφέρει ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας ήδη μέχρι το 2025. Πολύ νωρίτερα δηλαδή από τις αρχικές εκτιμήσεις. Διαπιστώνεται μάλιστα πως το 2022 η Πολωνία φιλοξένησε τους περισσότερους εργάτες στη βιομηχανία ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη. Ακολουθούσε Ισπανία και Γερμανία.

Στην Ελλάδα, ο κλάδος των θερμικών ηλιακών συλλεκτών είναι ένας από τους λίγους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που παράγει εξ’ ολοκλήρου τα προϊόντα του στη χώρα μας. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η συνεισφορά του κλάδου σε όρους προστιθέμενης αξίας ξεπερνάει τα 260 εκατ. ευρώ.

Σε έντυπο του ο οργανισμός European association representing the paper industry (Cepi) προτείνει μεταξύ άλλων την:

-Επιτάχυνση αδειοδότησης ηλιακών φωτοβολταϊκών και ηλιακών θερμικών στεγών.

-Ενθάρρυνση των επενδύσεων στην ανάπτυξη υποδομών και τη βελτίωση της ικανότητας των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας να ενσωματώνουν οικονομικά μια ποικιλία πηγών ενέργειας χωρίς ορυκτά μέσα στους βιομηχανικούς τομείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ